Zoran Teofilović: Planinarenje Tamanawas Vodopadi

U ranim tridesetim godinama nisam se mogao načuditi planinarima koji se pentraju po kojekakvim brdima i planinama hodajući kroz šume bez ikakvog cilja. Isto tako sam bicikliste smatrao popriličnim budalama. A tek one što zimi stave/obuju one k’o teniske rekete na noge pa landaraju po snijegu ko najveći idioti.

Sjećam se isto tako kad je onomad naš brodski psihijatar trčao nasipom, najnormalnije dzogirao odnosno brinuo o svom zdravlju. Naša mala kasaba se nije mogla načuditi…neki su odmah rekli da je jadnik izludio od svog tog silnog školovanja, neki su opet smatrali da je dotični zastranjo od prevelikog napora prilikom trčanja, dok su treći rekli da je garant peder.

I tako prodje skoro dvadeset godina a moja malenkost, malo po malo, podje se zanimati i raditi sve ovo opisano u prethodnom paragrafu. Nisam još doduše obuo one teniske rekete pa na snijeg ali samo što nisam samo da nadjem prikladnu boju.

Prošli vikend smo, neću reći planinarili nego, išli na izlet na vodopade zvane Tamanawas. Tamanawas na jeziku plemena Činuk otprilike znači Dobri Duh Zaštitnik.

Put od parkirališta do samog vodopada je dug oko 2 milje što je otprilke 3.2 kilometara i uspon/elevacija je oko 3000 fita što bi u našim metrima bilo oko 914 metara.

Nakon dobrog sata, sata i po dodjosmo u podnožje vodopada. Odmah sam osjetio Tamanawasa – duh dobrog zaštitnika pa smo izvadili malo pite da se okrijepimo. Nakon pite poželjeh se napit’ bistre vode podno vodopada ali pošto sam vidio da to niko ne radi morao sam se zadovoljiti sa flaširanom.

Na povratku je lijevo koljeno malo handrilo ali sve to ide u rok službe. Bogami sutradan su i none bolile ali vrijedilo je provesti dan u šumi i biti nagradjen prekrasnim vodopadom na kraju. do sljedećeg javljanja iz neke Oregonske vukojeb… htjedoh reći ljepote.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)