Zašto je brodski Dom zdravlja uskraćen za komercijalno testiranje na Covid-19?

Pandemija korona virusa pogodila je cijeli svijet, stvorila novi poredak. Ekspanzija farmaceutske industrije je i dalje u porastu. Prvobitno je počelo sa hirurškim maskama i rukavicama (koje bi navodno trebale pružiti zaštitu), da bi se na kraju došlo do vakcina i rata proizvođača u ubjeđivanju čija je vakcina djelotvornija.

Mudri su iskoristili momenat i na vrijeme se opskrbili neophodnim potrepštinama koje su uveliko komercijalizovali, s naglaskom na zaštitne maske za lice.

Međutim, šta je sa onima koji sumnjaju da su zaraženi korona-virusom, ili koji bi željeli da provjere imaju li antitijela? Odnosno, kako doći do negativnog testa ili potvrde o preležanom virusu. Antigenski i brzi PCR testovi su uveliko komercijalizovani. Domovi zdravlja i bolnice, kao i privatne poliklinike u okruženju (Derventa, Doboj, Prnjavor, Modriča…) su iskoristile i prepoznale pogodan momenat, te se na vrijeme se opskrbili neophodnom opremom i dovoljnom količinom testova. Sada se postavlja pitanje – zašto brodski Dom zdravlja nije to učinio, a ima sve predispozicije?

Sam položaj Broda zasigurno bi omogućio dobar profit ovoj ustanovi, ali i uštedio troškove našim sugrađanima kojima je test bio nephodan za prelazak granice ili da ga predoči poslodavcu?

Koliko bi osoba što prelazi granični prijelaz u Brodu na samom izlasku iz Bosne i Hercegovine imalo priliku odraditi komercijalni test i pričekati rezultat uz kafu u nekom od lokalnih kafića, umjesto da odlazi u druga mjesta i tamo čeka u redovima (a koji su u dobojskoj bolnici znali biti unedogled)?!

Koliko Brođana je komercijalno testirano u mjestima iz okruženja, plaćajući testove drugim ustanovama, pritom trošeći gorivo i novac u tim sredinama gdje im je omogućeno testiranje i dobijanje potvrde?

Činjenica je da iz dana u dan raste broj zaraženih u Republici Srpskoj, odnosno u BiH. Ali i u zemljama iz okruženja. Iz Instituta za javno zdravstvo daju naznake da bi uskoro moglo doći do pooštrenja epidemioloških mjera. Zasigurno će, u skorijoj budućnosti, ove vrste testova opet biti neophodne za prelazak granice, odlazak na radno mjesto, izlazak iz samoizolacije…

Postavljamo pitanje – može li Dom zdravlja Brod omogućiti svojim građanima komercijalno testiranje na covid-19, po pristupačnim cijenama (identičnim onim u mjestima iz okruženja)?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)