Zarubežnjeft spreman na gasifikaciju krajnjih potrošača u RS – Rusi žele finansirati izradu projekata

Rafinerija SBplus

U Moskvi je u srijedu, 12. maja, zamjenik generalnog direktora za preradu i plasman kompanije Zarubežnjeft Igor Šelkunov sa saradnicima organizovao onlajn sastanaka, a u vezi procesa gasifikacije Dervente i Doboja.
Кonferenciji je prisustvovao i direktor Rafinerije nafte u Brodu Anatolij Кaraljus i predstavnici Optima grupe, saopšteno je na sajtu Grada Derventa.

Fotografija: Derventski list

Šelkunov je učesnike konferencije upoznao sa planovima ove kompanije na realizaciji projekata gasifikacije naseljenih mjesta, odnosno sa procesom izgradnje distributivne mreže za gas kao i sa projektom dopremanja komprimovanog gasa do zainteresovanih potrošača u pojedinim lokalnim zajednicama iz Rafinerije nafte u Brodu.

– Sve naše aktivnosti su usklađene sa rukovodstvom Republike Srpske i sa Miloradom Dodikom. Mi posjedujemo sve potrebne dozvole. Zainteresovani smo da se bavimo gasifikacijom konačnih potrošača, bez obzira da li su to objekti u lokalnoj zajednici, da li su to domaćinstva ili naseljena mjesta. U ovoj prvoj fazi smo se dogovorili da idemo na isporuku gasa za manje lokalne zajednice – rekao je Šelkunov.

Gradonačelnik Dervente Milorad Simić se obratio učesnicima konferencije i izrazio zadovoljstvo što je Derventa prihvatio učešće u projektu gasifikacije.

– Zadovoljstvo mi je da sam jedan o načelnika manje lokalne zajednice ,koji je prepoznao valjanost ovog projekta .Sa rukovodstvom Rafinerije nafte potrošili smo poprilično vremena u razgovoru o ovom projektu. Ovo je izazovno, ovo je dobro jer nekakve velike gasovode ćemo sigurno morati sačekati da budemo dio te priče,a ovo sam shvatio kao pilot projekat i ponudio sam se sa svojim skromnim znanjem, ali sa puno ljubavi da formiramo određene timove. Ipak struka mora reći svoje mišljenje. U početku smo i dogovorili da to bude pilot priča i da tim plinom utoplimo dvije srednje škole – jednu osnovnu školu i Dom zdravlja. Imao sam priliku da posjetim Rafineriju i da budem na mjestu gdje će gas preći iz Hrvatske. Ovdje su mi spočitavali zašto radim projekte i kupujem gas iz Hrvatske. Ja sam shvatio da je to ruski gas. Ovo je za mene prilično hrabar iskorak – rekao je Simić

Šelkunov se zahvalio gradonačelniku Simiću za učešće u projektu i naglasio da autonomna gasifikacija pojedinih objekata u lokalnim zajednicama ne zahtijeva neke posebne dozvole, te da oni već posjeduju potrebne dozvole.

– O gasifikaciji naseljenih mjesta se razgovaralo sa rukovodstvom Republike Srpske i to je jedan složeniji projekat i tu treba još dosta aktivnosti koje se moraju obaviti da bi se krenulo u realizaciju projekta. Potrebno je uraditi projekat, usaglasiti sa rukovodstvom Republike Srpske, raspisati tender, dobiti koncesiju i na kraju potrebne dozvole. Mi smo spremni, uz vašu pomoć, finansirati izradu tih projekata i sve aktivnosti ali će nam trebati pomoć vaših stručnjaka u izradi tih projekata – rekao je Šelkunov.

(eKapija.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)