Vlada RS povećala osnovicu za primanja boračkih kategorija

Boračka organizacija Republike Srpske /BORS/ pozdravila je odluku Vlade Srpske o uvećanju osnovice za primanja boračkih kategorija u ovoj godini, ističući da je posebno značajno to što je Vlada obezbjedila mjesečno primanje za borce starije od 65 godina koji ne ispunjavaju uslove za starosnu penziju.

“Smatramo da je dobro što je i ova kategorija boraca zaslužnih za stvaranje Republike Srpske konačno uvedena u pravo koje će im biti isplaćeno svakog mjeseca, te što je Vlada usvojila prijedlog Boračke organizacije da se ovim borcima obezbjedi mjesečno primanje”, navodi se u saopštenju BORS-a.

Boračka organizacija smatra da je uvećanje osnovice za obračun vojnih i porodičnih invalidnina i boračkog dodatka samo početak uvećanja i da će tokom godine doći do značajnih povećanja osnovice za obračun ovih primanja.

Vlada Republike Srpske donijela je na današnjoj sjednici odluku kojom se za četiri odsto povećava osnovica za obračun primanja za ovu godinu predviđenih Zakonom o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca odbrambeno-otadžbinskog rata, u odnosu na osnovicu po kojoj je korisnicima prava vršen obračun ovih primanja u prethodnoj godini.

Donesena je i odluka kojom je za pet odsto povećana osnovica za obračun mjesečnog boračkog dodatka za ovu godinu.

Vlada je donijela i odluku o odobravanju plasmana sredstava za unapređenje materijalnog položaja boraca sa navršenih 65 godina života kroz mjesečno novčano primanje.

(srna.rs)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.