Višković predložio sastav nove Vlade: Imamo li ministre?

BANJALUKA, 21. DECEMBRA /SRNA/ – Mandatar za sastav nove Vlade Republike Srpske Radovan Višković na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske predložio je članove buduće Vlade i zatražio podršku poslanika.

Za ministra finansija predložena je Zora Vidović, rođena 1954. godine u Donjim Srđevićima, opština Srbac. Osnovnu školu i Gimnaziju završila je u Srpcu, a Ekonomski fakultet 1978. godine u Beogradu. U profesionalnoj karijeri bila je finansijski rukovodilac u preduzeću “Stirokart” Srbac, direktor Uprave prihoda u Srpcu, srbačkih filijala “Banjalučke banke” i “Balkan investment banke”, te direktor “Živinoprodukta” i Mikrokreditne organizacije “Mikrokredit” u Srpcu.

Vidovićeva je bila i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske u dva mandata, direktor Poreske uprave Republike Srpske i ministar finansija u Vladi Republike Srpske. Po nacionalnosti je Srpkinja.

Na čelo Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske predložen je Siniša Karan, koji je rođen 1962. godine u Grabovcu, opština Beli Manastir. U Kupresu je završio osnovnu školu i Gimnaziju, a diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Magistarske studije završio je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, gdje je odbranio i doktorsku disertaciju.

Redovni je profesor na Pravnom fakultetu Panevropskog univerziteta “Apeiron”, Banjaluka i Fakultetu za bezbjednost i zaštitu Nezavisnog univerziteta u Banjaluci. Radio je u organima unutrašnjih poslova na radnim poslovima i zadacima: komandira Stanice policije Kupres, sekretara SUP-a Kupres, načelnika Odjeljenja kriminaliteta Stanice javne bezbjednosti Centar Sarajevo, načelnika Uprave za suzbijanje kriminaliteta MUP-a Republike Srpske, načelnika krivičnih istraga u Sipi, te načelnika Finansijsko-obavještajnog odjeljenja Sipe.

U Službi predsjednika Republike Srpske obavljao je poslove savjetnika predsjednika za bezbjednost, te generalnog sekretara predsjednika Republike Srpske, a u poslednjem sazivu Vlade Republike Srpske obavljao je poslove feneralnog sekretara Vlade Republike Srpske. Po nacionalnosti je Srbin.

Za ministra za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske predložen je Željko Budimir. Rođen je 1977. godine u Sanskom Mostu. Od 1995. godine živi u Banjaluci, gdje završava Pravni fakultet. Na Fakultetu političkih nauka magistrira, a na Fakultetu političkih nauka u Beogradu stiče zvanje doktora političkih nauka. Izabran je u zvanje docenta na Univerzitetu u Banjaluci.

Na početku profesionalne karijere radio je u kompaniji “Telekom Srpske” kao rukovodilac Sektora za pravne poslove. Od 2020. godine savjetnik je srpskog člana Predsjedništva BiH za međunarodne odnose. Po nacionalnosti je Srbin.

Na poziciju ministra saobraćaja i veza Republike Srpske predložen je Nedeljko Čubrilović. Rođen je 1953. godine u Krupi na Vrbasu. Diplomirao je na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci. Radio je u privredi, na poslovima od konstruktora do direktora.

Obavljao je funkciju predsjednika Izvršnog odbora Banjaluke. Više puta je biran za odbornika u Skupštini grada i za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. U dva mandata obavljao je funkciju ministra saobraćaja i veza Republike Srpske. Bio je predsjednik 9. i 10. saziva Narodne skupštine. Po nacionalnosti je Srbin.

Za ministra energetike i rudarstva Republike Srpske predložen je Petar Đokić. Rođen je 1961. godine u Brčkom, a po zanimanju je diplomirani ekonomista. Obavljao je više visokih političkih dužnosti na nivou distrikta Brčko. U više mandata je biran za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a dva puta je biran za predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.

Obavljao je dužnost ministra rada i boračko-invalidske zaštite u periodu od 2011. do 2014. godine, a od 2014. do 2018. godine funkciju ministra industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske. U drugom mandatu Vlade od 2018. do 2022. godine obavljao je dužnost ministra energetike i rudarstva Republike Srpske. Po nacionalnosti je Srbin.

Pozicija ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske ponovo je povjerena Alenu Šeraniću. Rođen je 1977. godine u Banjaluci, gdje je završio osnovnu školu i Gimnaziju. Medicinski fakultet je završio na banjalučkom Univerzitetu. Završio je i dodatnu edukaciju iz porodične medicine, te specijalizaciju iz epidemiologije. Master tezu odbranio je u okviru programa Kil Univerziteta u Velikoj Britaniji.

Po završetku fakulteta, kao doktor medicine, radio je tri godine u Domu zdravlja Ključ, nakon čega je karijeru nastavio na različitim pozicijama u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. U maju 2018. godine imenovan je na funkciju ministra nauke i tehnologije, a od oktobra 2018. godine, po ovlašćenju predsjednice Vlade Republike Srpske obavljao je i funkciju ministra prosvjete i kulture.

U prethodnom sazivu Vlade Republike Srpske, od decembra 2018. godine, bio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. Po nacionalnosti je Bošnjak.

Za ministra za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske ponovo je predložen Zlatan Klokić. Rođen je 1983. u Prnjavoru, gdje je završio osnovnu i srednju školu, dok je Elektrotehnički fakultet završio u Banjaluci. Radio je u preduzeću “Elektrokrajina” a.d. Banjaluka, radna jedinica “Elektro-distribucija” Prnjavor, a obavljao je i poslove rukovodioca radne jedinice.

Krajem decembra 2014. imenovan je za ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, dok je u periodu od 2018. do 2022. godine obavljao funkciju ministra za evropske integracije i međunarodnu saradnju. Po nacionalnosti je Bošnjak.

Na poziciju ministra prosvjete i kulture Republike Srpske predložena je Željka Stojičić. Rođena je 1959. godine u Mrkonjić Gradu. Osnovnu i srednju školu završila je Mrkonjić Gradu, a Ekonomski fakultet u Sarajevu. Radila je na poslovima plana i analize u Radnoj zajednici “Manjača” Mrkonjić Grad, bila je šef računovodstva u Šumskom gazdinstvu “Lisina”, načelnik Odjeljenja za finansije u opštini Mrkonjić Grad, načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i finansije, pomoćnik ministra u Resoru za budžet i javne finansije u Ministarstvu finansija Republike Srpske, te dva puta je birana za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

U oba mandata obavljala je funkciju potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske. Po nacionalnosti je Hrvatica.

Za ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske predložen je Bojan Vipotnik, koji je rođen 1982. godine. Diplomirao je na Univerzitetu za poslovni inženjering i menadžment u Banjaluci. Radio je u Komercijalnoj banci Banjaluka kao stručni saradnik i viši stručni saradnik, bio je direktor preduzeća Nova konsalting, te šef Kabineta ministra prosvjete i kulture. Po nacionalnosti je Hrvat.

Pozicija ministra privrede i preduzetništva Republike Srpske povjerena je Vojinu Mitrović. Rođen je 1961. godine u bijeljinskom selu Donji Brodac. Osnovnu i srednju školu završio je u Bijeljini, dok je diplomu mašinskog inženjera stekao na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu gdje je i magistrirao, a zatim i doktorirao.

Radio je na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, u fabrici “Majevica” u Bačkoj Palanci, u Fabrici “Panafleks” u Bijeljini, te bio direktor u firmi “Oktan promet”. U oktobru 2014. osvaja poslanički mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Na Opštim izborima 2018. godine osvojio je mandat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Od decembra 2019. imenovan je za ministra komunikacija i transporta u Savjetu ministara. Na opštim izborima održanim ove godine osvojio je mandat poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Po nacionalnosti je Srbin.

Za ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske predložen je Savo Minić. Rođen je 1974. godine u Šamcu. Osnovnu školu je završio u Donjoj Dubici, opština Odžak, a srednju školu u Šamcu i Bijeljini. Završio je Pravni fakultet u Banjaluci, te stekao zvanje magistra, a potom i doktora pravnih nauka. Položio je i pravosudni i advokatski ispit. Bavio se advokatskom djelatnošću, dva mandata je obavljao dužnost načelnika opštine Šamac, te bio direktor Agencije za agrarna plaćanja i direktor privrednog društva “Kaldera Kompani” Laktaši. Po nacionalnosti je Srbin.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske trebalo bi da bude Sevlid Hurtić. Rođen je 1970. godine u Doboju. Osnovnu i srednju školu završio je u Doboju, a diplomirao je na Ekonomskom fakultetu, gdje je kasnije stekao zvanje magistra, a potom i doktora ekonomskih nauka. Bio je odbornik u Gradskoj skupštini Doboj, predsjednik Skupštine grada, a na posljednjim izborima izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Po nacionalnosti je Bošnjak.

Za ministra pravde Republike Srpske predložen je Miloš Bukejlović. Rođen je 1989. godine u Doboju, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a Pravni fakultet u Novom Sadu. Radio je u Agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća Doboj, Gradskoj upravi, bio je sekretar, potpredsjednik i predsjednik Skupštine grada Doboj, te direktor preduzeća “Elektro Doboj”. Po nacionalnosti je Hrvat.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske trebalo bi da bude Dragoslav Kabić, koji je rođen 1972. godine u Prijedoru. Osnovnu i srednju građevinsku školu završio je u Prijedoru. Po zanimanju je master inženjer građevinarstva, a zvanje je stekao na Univerzitetu u Beogradu. U dosadašnjoj poslovnoj karijeri bio je rukovodilac tehničkih poslova u AD “Vodovod” Prijedor i načelnik Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove u Gradskoj upravi.

Bio je odbornik u Skupštini grada Prijedor u dva mandata i poslanik je u Narodnoj Skupštini Republike Srpske. Bio je pripadnik Odbrambeno-otadžbinskog rata. Po nacionalnosti je Srbin.

Na poziciju ministra uprave i lokalne samouprave Republike Srpske predložena je Senka Jujić. Rođena je 1963. godine u Dubici. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Banjaluci. Radila je u Opštinskoj upravi društvenih prihoda u Dubici, tamošnjoj Stanici javne bezbjednosti, u Opštinskom sekretarijatu za privredu i finansije i Javnoj ustanovi Centar za socijalni rad u Kozarskoj Dubici, a od 2020. godine je ministar uprave i lokalne samouprave. Po nacionalnosti je Bošnjakinja.

(srna.rs)

Ministar za porodicu, omladinu i sport Republike Srpske trebalo bi da bude Dado Dogan, koji je rođen 1988. godine u Jajcu. Srednju tehničku školu završio je u Brčkom, a diplomirao je na Visokoj građevinsko-geodetskoj školi strukovnih studija, odsjek arhitektura u Beogradu.

Radio je u Javnom preduzeću “Komunalno Brčko”, te bio zaposlen u Opštinskoj upravi Pelagićevo i u Jedinici za implementaciju Regionalnog stambenog programa u okviru Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije. Po nacionalnosti je Bošnjak.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)