Višković najavio rast penzija za 4%

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković danas je u Banjoj Luci, zajedno sa ministrom rada i boračko invalidske zaštite Duškom Milunovićem i direktorom Fonda PIO Mladenom Milićem, razgovarao sa predsjednikom Udruženja penzionera Republike Srpske Ratkom Trifunovićem.

Povodom predstojećeg usklađivanja penzija, predsjednik Vlade informisao je predsjednika Udruženja penzionera da će Vlada Republike Srpske na idućoj sjednici donijeti odluku o redovnom i vanrednom usklađivanju penzija, koje će iznositi četiri odsto.

Ovo je najveće pojedinačno povećanje penzija u posljednjih osam godina.Zajedno sa prošlogodišnjim uvećanjima i novim usklađivanjem, koje će Vlada zvanično usvojiti u četvrtak, penzije u Republici Srpskoj su od početka 2021. godine uvećane za oko 10 odsto – ukazao je predsjednik Vlade.

Prema njegovim riječima, na osnovu zakonske obaveze i propisanog obračuna, do kojeg se dolazi na osnovu rasta plata i stope inflacije, penzije su trebale biti povećane za 3,36 odsto, ali je Vlada, uvažavajući položaj ove populacije, odlučila da nadoknadi razliku kako bi penzije bile povećane za četiri odsto. Na godišnjem niovu, za novo povećanje penzija biće izdvojeno više od 50 miliona KM.

Predsjednik Udruženja penzionera Ratko Trifunović, zahvalio se, u ime penzionera, za novo povećanje penzija, te naglasio da je od ove godine, zahvaljujući Vladi Republike Srpske, udvostručeno i budžetsko izdvajanje za liječenje i banjsku rehabilitaciju ove populacije.

Zahvalni smo Vladi što je, u i pored epidemije korona virusa i teškoća sa kojim se suočavao cijeli sistem, uspjela da očuva stabilnost penzijskog sistema, obezbjedi redovnu isplatu penzija i njihovo, kontunuirao povećanje. Posebno nam je zadovoljstvo što najnovije uvećanje predstavlja najveće usklađivanje penzija u posljednjih desetak godina – rekao je Trifunović.

Prema podacima Fonda PIO, od 2013. godine do danas, penzije u Republici Srpskoj uvećane su za 41 odsto, što je, procentualno, više od rasta plata u posmatranom periodu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)