Višćani najbolji na Sokolskim igrama

U Gornjem Klakaru u nedjelju su održane Sokolske igre u kojim je učestvovalo 10 četa sa oko 500 takmičara. Organizator ove manifestacije bilo je Srpsko sokolsko društvo /SSD/ „Vučjak“, pod pokroviteljstvom opštine Brod. Ukupni ovogodišnji pobjednik je „Vinska“, jedna od najtrofejnijih brodskih sokolskih četa.

Branko Jovičić starješina pobjedničke čete, istakao je da tituli posvećuju preminulom Mirunu Jovičiću – Ćoćku, dugogodišnjem starješini čete i redovnom učesniku igara.

-Najvažnije je da su igre doživjele ovako veliku masovnost nakon dvije godine pauze uzrokovane pandemijom. Lijepo je što su i djeca uključena u takmičarski dio. Biti povjednik nije imperativ, ali lijep je osjećaj što su Višćani po ko zna koji put pobjedili i odbranili tituli. Čestitam i svim drugim takmičarima kao i domaćinu igara na dobroj pripremi cjelodnevne manifestacije-, izjavio je Jovičić.

Nadvlačenje klipa i konopca, borba na brvnu, bacanje bombe u cilje, bacanje kamena sa ramena, skok u dalj, streljaštvo samo su dio viteških disciplina u kojima su takmičari odmjerili snage, prikazali spretnost, izdržljivost. Ove godine uvedene su i dvije nove discipline za djecu uzrasta do 12 godina i to u nadvlačenju konopca i nošenju jajeta u kašici.

Starješina Srpskog sokolskog društva „Vučjak“ Zoran Vidić napomenuo je da se ove godine takmičilo deset sokolskih četa.

-Ovo su 28. sokolske igre. Glavne discipline su navlačenje konopca, borba na gredi i nadvlačenje klipa. Raduje da je bilo ovoliko omladine. To je ohrabrujuće, važno je za Brod i za Republiku Srpsku. Značajno je održavanje igara, donosi slogu, jedinstvo, vitešku borbu koja je privukla više od 500 učesnika i preko 1000 gostiju-, istakao je on.

Nedeljko Vidić bio je na čelu Srpskog sokolskog društva „Vučjak“ punih 15 godina. Danas je doživotni počasni predsjednik istog.

-Prezadovoljan sam kada na jednom mjestu vidim toliko omladine. To je nasljedstvo, rezultat rada moje generacije kroz minule godine. Postigli smo cilj, pokazujemo da su ovdje bili i živjeli Srbi. Treba prenositi sa koljena na koljeno, da se ta tradicija sačuva -, rekao je Vidić.

Domaćin manifestacije bila je sokolska četa Gornji Klakar, čiji starješina Zoran Đukić kaže da su takmičenja česta i brojna.

-Takmičimo se i ja i moja djeca u svim disciplinama. Sokolske igre za nas znače puno. Nekada je bilo oko 2000 učesnika, nema nas danas toliko, ali važno je da njegujemo tradiciju, da svake godine održavamo Sokolske susrete, da se družimo i takmičimo-, govori Đukić.

Vedran Lučanović iz sokolske čete Poloj takmičio se u skoku udalj.

-Takmičim se već četiri godine. Važno je druženje i da obilježavamo i sačuvamo od zaborava kako je bilo nekada, da idemo putem naših prethodnika-, rekao je Lučanović.

Već se zna, domaćin narednih igara je sokolska četa Poloj, zbog čega je zadovoljan Branko Bardak, starješina ove sokolske čete.

-Sokolske igre imaju veliki značaj, afirmišu stare igre, potenciraju druženje, rađaju se poznanstva i prijateljstva. Važno je učestvovati, a lijepo je i pobjediti-, poručio je on.

U vremenu brzih dešavanja teško je sačuvati tradiciju, konstatovao je Zoran Vidić, načelnik Broda, opštine koja je pokrovitelj ovogodišnjih Sokolskih igara.

-Za opštinu Brod ovo je kulturna, sportska i turistička manifestacija. Pomaže opština Brod, to je najmanje što možemo da uradimo. Tako je bilo do sada, tako će i ostati. Višestruki je značaj ove manifestacije. Sokolsko društvo živi gotovo tri decenije, zahvaljujući istrajnosti i upornosti starješinstva. Ako je suditi po broju mladih koji učestvuju na ovogodišnjim igrama neće biti problem da se ova lijepa tradicija nastavi-, podvukao je Zoran Vidić, načelnik Broda.

Sokolske igre, koje se svake godine održavaju u drugoj mjesnoj zajednici, su tradicija Broda duga gotovo tri decenije. Sada se to želi dodatno oplemeniti i afirmisati.

Istorijski podaci kažu da je Sokolsko društvo u Brodu djelovalo od 1920. godine sve do početka Drugog svjetskog rata kada je zbog negativnog stava komunističkih vlasti spriječeno dalje djelovanje Sokolskog društva. Godine, 1993. na Gradskom stadionu u Brodu su održane prve Sokolske igre, a zvanična obnoviteljska skupština SSD „Vučjak“ održana je 20. aprila 1995.godine.

Priznanja pojedincima zaslužnim za razvoj Sokolskih igara

Za doprinos u očuvanju tradicionalnih, kulturnih, duhovnih i moralnih vrijednosti srpskog naroda SSD dodijelilo je povelje Nedeljku Vidiću koji je Društvo vodio punih 15 godina, i Draženu Ćeriću dugogodišnjem članu za nesebičan doprinos u radu društva i učešće na svim dosadašnjim Sokolskim igrama.

Posthumno, odlikovanja SSD dodijeljena su: Mirunu Jovičiću iz Vinske, Ignjatiju Ćeriću iz Sijekovca, Dušanu Vidiću i Simi Ignjatiću iz Unke, Daliboru Vidiću iz Brodskog polja 2, zatim Mladenu Mitroviću, Životi Mariću, Marku Banoviću i Zoranu Zečeviću iz Zborišta i Đorđu Žariću iz Liješća.

Smotru četa i svečano otvaranje ovogodišnjih igara nastipima su upotpinili brodska kultirno-umjetnička društva „Duško Trifunović“ i „Liješće“.

GENERALNI PLASMAN:

  1. Sokolska četa „Vinska“ – 307 bodova
  2. Sokolska četa „Zborište“ – 237 bodova
  3. Sokolska četa „Brodsko polje 2“ – 178 bodova
  4. Sokolska četa „Poloj“ – 176 bodova
  5. Sokolska četa „Liješće“ – 167 bodova
  6. Sokolska četa „Klakar Gornji“ – 163 boda
  7. Sokolska četa „Tulek“ – 120 bodova
  8. Sokolska četa „Sijekovac“ – 102 boda
  9. Sokolska četa „Unka“ – 96 bodova
  10. Sokolska četa „Brodsko polje 1“ – 32 boda

Izvor: Radio Brod

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)