Vijest mjeseca: PORODICA KOKIĆ DOBILA NOVI DOM

Dobrovoljnim prilozima građana, odbornicima SO Brod, administrativnom službom Opštine Brod i sredstvima kabineta predsjednice Republike Srpske, kuća je uknjižena kao njihovo vlasništvo. Uskoro slijedi i useljenje.

Za samo nešto više od mjesec dana, prikupljeno je 60 hiljada maraka dovoljno za kuću u centru grada.

Kabinet predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović pomogao je sa 10 hiljada KM.

Desetoro djece dobilo je novi dom.

“Zahvaljujem se svima puno, omogućen je solidan, normalan život djeci, imaju sve, još jednom hvala predsjednici Srpske i svim ljudima koji su učestvovali u akciji”, naveo je Saša Milošević, otac.

Osmoro od desetoro djece su školarci u osnovnoj i srednjoj školi.

Porodica Kokić

Roditelji učenika, školski drugovi i nastavnici prikupili su Kokićima 8.500 maraka. To je bilo planirano za druge socijalne potrebe, ali toliko novca je nedostajalo da se kuća kupi.

“Uz konsultacije sa Savjetom roditelja i Savjetom učenika, odlučili smo se da postupimo tako kako smo postupili. I zaista mi je drago da je završeno najznačajnije pitanje ove akcije”, izjavio je za RTRS direktor JU OŠ “Sveti Sava” Brano Gojković.

Akciju je pokrenula opština Brod, otvarajući poseban žiro-račun, na koji je stizala pomoć, kako iz Broda, cijele Bosne i Hercegovine, tako i iz dijaspore.

“Od strane odbornika, prikupljeno je 5.000 konvertibilnih maraka. Gotovo svi, ako ne čak i svi, iz opštinske uprave su dali svoje priloge. Nije fer da mi tražimo od građana da učestvuju u akciji a da mi ne učestvujemo. Nevladine organizacije koje djeluju na području opštine Brod, kao i udruženja žena putem humanitarnih bazara su, takođe, uveliko pomogli ovu akciju”, izjavio je načelnik Broda Zoran Vidić.

Foto: Youtube RTRS printscreen

Stoga su, na juče održanoj 9. redovnoj sjednici Skupštine opštine Brod, jednoglasno usvojili Odluku o prenosu sredstava s posebnog domaćeg i deviznog računa u iznosu od 55.000 konvertibilnih maraka na račun prodavca Drage Čereka. Odluka o prenosu sredstava stupa na snagu osmi dan od objavljivanja u Službenom glasniku opštine Brod.

Pomoć i iz Centra za Socijalni rad jer su brigu o porodici nakon smrti preuzeli očevi djece.

“Majka je preminula od teške bolesti u aprilu ove godine, djeca su ostala, u pitanju su dva oca koja su preuzeli apsolutnu brigu o ovoj djeci” istakla je Sanela Čerek Ignjatić iz Sentra za socijalni rad.

Podsjećamo, 37-godišnja Biljana Kokić, nakon kratke i teške bolesti, preminula je u aprilu ove godine.

Mnogobrojni humanitarni bazari, kutije s humanitarnim prilozima, akcije Savjeta učenika brodskih škola, kao i svi savjesni građani Broda, ali i svi dobri ljudi koji su prepoznali težinu situacije, ravnopravno su se uključili u akciju prkupljanja pomoći ovoj višečlanoj porodici. Prioritet je bio da se porodici riješi stambeno pitanje, jer su živjeli kao podstanari.

Milutin Savanović, humanitarac iz Banja Luke, u posjeti porodici Kokić

Prethodni vlasnik kuće Drago Čerek, nedavno je objavio oglas za prodaju, a kada je čuo da je baš porodica Kokić zainteresovana za njemu, u ovom trenutku, nepotrebnu kuću – odlučio je prodati za onoliko novca koliko je skupljeno, bez cjenkanja. To govori i o velikom srcu ovog čovjeka.

Kako bi sve bilo spremno i uslovno za život u novom domu, a zima dočekana bez bojazni od hladnih zidova, donator iz Dervente je odlučio ovu porodicu obradovati etažnim grijanjem.

Svi nestrpljivo očekuju useljenje u novu kuću.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)