Vidić izabran za predsjednika KOLOS-a

Zoran Vidić, načelnik opštine Brod izabran je juče za predsjednika Konferencije lokalne samouprave SDS (KOLOS), tijela stranke koje čine gradonačelnici i načelnici iz Srpske demokratske stranke. Za njegovog zamjenika izabran je Nenad Abramović, načelnik opštine Berkovići – rečeno je na pres konferenciji nakon konstitutivne sjednice KOLOS-a kojoj su prisustovala 16 grado/načelnika i dva zamjenika načelnika iz opština gdje SDS obavlja poziciju vlasti.

Novoizabrani predsjednik KOLOS-a Zoran Vidić kazao je da u postojećem sistemu raspojele javnih sredstava imamo povećanje obaveza jedinica lokalne samouprave dok republički organi zadržavaju većinu novca za sebe.

„Svaki građanin mora više da osjeti svaku marku budžetskih sredstava i moramo da učinimo sve da uspostavimo takav sistem raspodjele javnih sredstava“ – glavna je Vidićeva poruka nakon sjednice KOLOS-a.

Vidić se zahvalio načelnicima na podršci i najavio naredne korake u radu ovoga tijela.

„Izbor predsjednika i zamjenika predsjednika KOLOS-a je putokaz razmišljanja SDS-a o lokalnoj samoupravi, o ravnomjernijem razvoju Republike Srpske jer Nenad Abramović i ja dolazimo iz manjih opština a i iz istočnog i zapadnog dijela Republike Srpske. Predlagaćemo politike pravednije raspodjele između lokalnih i republičkog nivoa vlasti.“ – istakao je Vidić.

Zamjenik predsjednika KOLOS-a Nenad Abramović kazao je da postojeći zakon o koncesiji nije dobar i da treba da se da više nadležnosti lokalnim zajednicama u postupku dodjela koncesije a i u postupku raspodjele prihoda od korištenja prirodnih dobara.

„Tretiranje pitanja lokalne samouprave je jedan o pet ključnih prioriteta u ovome izbornom ciklusu i u Strategiji SDS-a za Opšte izbore 2022. godine. Na rješenjima ovih pitanja radiće načelnici iz SDS-a upravo kroz ovo tijelo, jer mi najolje poznajemo ovu oblast. Ciljevi će biti decentralizacija, kako politička tako i administrativna i ekonomska samostalnost lokalnih nivoa vlasti“ – naveo je Abramović.

On je kazao da ekonomsku korist od prirodnih resursa moraju da imaju jedinice lokalne samouprave.

Predsjednik SDS Mirko Šarović predstavio je novo rukovodstvo KOLOS-a i poželio sreću u radu.

„KOLOS treba da raspravlja o temama vezanim za lokalnu samoupravu i da daje prijedloge, inicijative i preporuke i priprema politiku Srpske demokratske stranke u vezi lokalnog nivoa vlasti i stoga je značaj ovog tijela za Srpsku demokratske stranku višestruk“ – kazao je Šarović nakon pres konferencije.

Šarović je kazao da se raspravljalo šta je to što Srpska demokratska stranka može da mijenja i unapređuje a u vezi sa lokalnim nivoom vlasti što kroz izmjene zakonodavstva što kroz druge propise kako bi se unaprijedio značaj lokalnih zajednica i građana.

„Odnos republičke vlasti prema lokalnoj samoupravi je maćehinski i neodgovarajući. Posebno je loš odnos republičke vlasti prema opštinama gdje je na vlasti Srpska demokratska stranka. Na sjednici je posebno apostrofirana poslednja podjela 20 miliona KM lokalnim zajednicama gdje je iznesen stav nedostatka kriterija te da će novac biti dijeljen samo opštinama gdje je na vlasti SNSD“ – naglasio je Šarović.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.