Usvaja se zakon: Seks van braka postaje krivično djelo

Indonezijski parlamentarci će ovog mjeseca najvjerovatnije usvojiti novi krivični zakon po kome će seks van braka biti krivično djelo sa propisanom kaznom do jedne godine zatvora, potvrdio je zamjenik ministra pravde te zemlje.

Zakon bi se, ako bude usvojen, primjenjivao kako na državljane Indonezije tako i na strance, prenosi Rojters.

Zakonodavna reforma će zabraniti suživot dvije osobe koje nisu u braku, a nisu u srodničkim odnosima. Vrijeđanje predsjednika ili državnih institucija i izražavanje bilo kakvih stavova koji su suprotni indonezijskoj državnoj ideologiji takođe će biti kažnjivo.

Protivnici novog zakona izražavaju zabrinutost zbog toga kakvu štetu bi pravila mogla da nanesu imidžu Indonezije kao destinacije za odmor i ulaganja.

Desetine hiljada ljudi demonstrirale su protiv niza zakonskih odredbi, posebno protiv onih kojima se regulišu moral i sloboda govora i za koje kažu da bi ograničili građanske slobode.

Nacrt zakona ima pordšku nekih islamskih grupa, ali protivnici ukazuju da se tim dokumentom ugrožavaju liberalne reforme donesene nakon pada autoritarnog lidera Suharta 1998. godine.

(tanjug)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)