Unija poslodavaca Srpske: Najniža plata da bude 673 KM

BANjALUKA – Najniža plata u ovoj godini treba da iznosi 673 KM, stoji u zaključku Izvršnog odbora Unije poslodavaca Republike Srpske, koji je danas održao elektronsku sjednicu.

Najnižu platu u ovoj godini treba utvrditi tako što se iznos od 590 KM, koliko je bila najniža plata za 2022. godinu, uveća za procenat uvećanja prosječne plate u periodu januar-novembar protekle godine, a to je 14 odsto, stoji u zaključku donesenom na današnjoj sjednici ovog odbora.

Unija poslodavaca Republike Srpske poziva socijalne partnere da u zakonom predviđenoj proceduri utvrde iznos najniže plate za ovu godinu, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi i da s obzirom na dugogodišnji loš pristup socijalnih partnera u vođenju dijaloga o iznosu najniže plate u Republici Srpskoj, Izvršni odbor još jednom naglašava značaj donošenja Pravilnika o utvrđivanju iznosa najniže plate koji će utvrditi metodologiju izračuna najniže plate, te apeluje da Vlada Srpske pristupi izradi i usvajanju navedenog propisa.

Unija poslodavaca konstatuje da, procedura utvrđivanja iznosa najniže plate za tekuću godinu nije ispoštovana u smislu njenog utvrđivanja u Ekonomsko-socijalnom savjetu Republike Srpske u posljednjem kvartalu prethodne godine i poziva Vladu Srpske da imenuje svoje predstavnike u ovom savjetu, kako bi se moglo nastaviti sa radom i ispunjavati zakonima utvrđene obaveze.

Izvršni odbor Unije poslodavaca Republike Srpske, smatra neprimjerenim vođenje socijalnog dijaloga u medijima o ekonomskim i socijalnim temama za koje je zainteresovana šira zajednica i javnost, ističe se u saopštenju.

(glassrpske)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)