Unapređenje plasteničke proizvodnje brodskih poljoprivrednika

Poljoprivredna zadruga ”Agroposavina Farm” Derventa nedavno je podijelila 22 plastenika poljoprivrednim proizvođačima iz Broda i 2 plastenika proizvođačima iz Dervente.

Plastenici su podijeljeni u okviru programa razvoja konkurentnosti u ruralnim područjima, koji realizuje zadruga po procedurama IFAD-a. Projekat su sufinansirali Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata, lokalne uprave Broda i Devente i korisnici.

Direktor zadruge Rajko Kulaga precizirao je da su nabavku plastenika, površine po 100 metara kvadratnih, ukupne vrijednosti oko 66.000 KM, finansirali Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede sa 50 odsto, korisnici sa 40 odsto, i opština Brod sa 10 odsto sredstava.

Kulaga je istakao da je osnovni cilj ovog ali i drugih projekta koje realizuje zadruga, unapređenje i osavremenjavanje poljoprivredne proizvodnje.

Korisnici projekta na području Broda su žene, članice udruženja žena ”Vinska”.

-Mnogo nam ovo znači. Posljednjih godina vremenske prilike su takve da je gotovo nemoguće ozbiljno se baviti povrtarskom proizvodnjom na otvorenom. Sa radošću smo prihvatili da na području Broda budemo nosilac aktivnosti na realizaciji ovog projekta-, kazala je Soka Pajić, predsjednica UŽ ”Vinska”.

Pajić smatra da je u plasteničkoj proizvodnji budućnost gajenja povrća.

-Ranije smo obezbijedili 17 plastenika, a uz ova 22 sigurno je da će naše članice imati viškove proizvoda koji će završiti na tržištu. To nam daje nadu i podstrek da nastavimo raditi na proširenju proizvodnje koja u budućnosti može dati i solidne finansijske rezultate-, rekla je Pajić.

Menadžer klastera dobojske regije „Poljoklast“ Julijana Petrović kazala je da se Poljoprivredna zadruga „Agroposavina Farm“ predstavila kao lider u implementaciji projekata, organizaciji proizvodnje voća i povrća i postavila dobar primjer povezivanja poljoprivrednih proizvođača kroz zajednički nastup u proizvodnji i na tržištu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)