“Udarnički” za raskol socijalista

Prethodna Sjednica skupštine opštine donijela je, široj javnosti, neočekivanu informaciju. Odbornici Marijana Dakić i Igor Jeremić, koji su mandate osvojili u okviru Socijalističke partije – više nisu članovi iste.

Laici bi pomislili da su samovoljno odlučili napustiti stranku u okviru koje djeluju deceniju i jače unazad (Dakićeva, tada Miškić, je bila kandidat za odbornika davne 2008. godine ispred Socijalističke partije, a Jeremić direktor JUP “Beli anđeo” kao mladi kadar ove stranke).

Kancelarije Socijalističke partije u Brodu

Međutim, unutarstranački sukob i nezadovoljstvo radom i samovoljom donedavnog predsjednika Opštinskog odbora SP u Brodu, Miloša Stanišića, donio je niz neočekivanih, nelogičnih i nadasve komičnih odluka.

Nedavna pisanja našeg portala o problemima ove organizacije i raspuštanju odbora i imenovanju povjereništva koje bi trebalo da provede izborni proces do imenovanja novog saziva opštinskog odbora i predsjednika istog.

Međutim, povjerenik Stanišić je iskoristio priliku zloupotrijebivši datu ulogu, te mimo Statuta, a posredstvom formiranog povjereništva, isključio pomenute odbornike – Dakićevu i Jeremića, kao i nekolicinu istaknutih članova koje je smatrao za konkurenciju u stranačkim okvirima. Demokratija ne ide uz socijalizam. Aprilska sječa članstva, zvuči kao naslov dobrog psihološkog trilera.

Iako je zvanična Facebook stranica Socijalističke partije Brod do prije dva-tri mjeseca unazad glasno promovisala priču o jedinstvu i nikad boljem izbornom rezultatu, pokušavajući na taj način da osigura bolju pregovaračku poziciju u eventualnim pregovorima sa vladajućim SDS-om, desilo se upravo suprotno. Raskol.

Snimak ekrana objave Socijalističke partije Brod

Članstvo je stalo uz grupu iskrenih i po stažu starih socijalista – Dakićevu, Jeremića, Vukojevića, Ninićevu, Hadžića, Marčetića, ali je iz vrha partije (ne)moć data tzv. “povjereništvu”, grupi od nekoliko ljudi. U povjereništvu su se našli i osobe uključene u rad partije svega par mjeseci uoči izbora 2020. godine.

Jeremić, Marčetić, Vukojević (2019. godina)

Socijalisti se polako gase. Njihov nastup na skupštini održanoj u četvrtak pokazao je nemoć i želju za dodvoravanjem javnosti koja nije rezultirala pozitivnim reakcijama. Izbori 2022. godine pokazaće koliko je glasova težila jedna a koliko druga, protjerana strana.

Istekom prethodnog strateškog mandata, tj. mandata na mjestima predsjednika Skupštine i pozicijom direktora Doma zdravlja, socijalisti su se sveli na dva, skupštinski nekonstruktivna, odbornička mandata, a to svakako nije dobra uvertira i preduslov za rast i konsolidaciju partijskih redova.

Današnje shvatanje pojma partija/stranka vezuje se uz ljude. Ideologija je postala samo (mrtva) riječ na papiru. Stranke sačinjavaju ljudi, osobe koje su uspješne na područjima svojih djelovanja i njihovi istomišljenici. Treba da okupljaju ljude sličnih shvatanja i poimanja stvarnosti.

Nekoliko stranaka se interesuje za pomenutu šestorku, a kako će se priča dalje odvijati, javnost će biti blagovremeno informisana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.