U Srpskoj i regionu najavljene obilne padavine; Preduzimaju se mjere odbrane od poplava

U Republici Srpskoj i regionu očekuju obilne padavine zbog čega se preduzimaju sve preventivne mjere u cilju sprečavanja mogućih poplava.

Obilna kiša padaće od 16. do 20. januara, a najviše padavina očekuje se u utorak i srijedu.

Crvena zona je Hercegovina, a natprosječno veliku količinu kiše meteorolozi predviđaju i u Sarajevsko-romanijskoj regiji i zapadnoj Krajini.

Usljed ekstremno velike količine padavina u Crnoj Gori, očekuje se nagli rast vodostaja rijeke Drine.

U gradovima u slivu Drine preduzimaju se mjere odbrane od poplava.

Prema ranijoj prognozi Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, u Hercegovini se ponegdje očekuje i više od 250 litara kiše po metru kvadratnom, Sarajevsko-romanijskoj regiji i gornjem Podrinju od 80 do 150 litara, a na zapadu od 60 do 120 litara.

Iz Republičke uprave navode da se obilne padavine, ponegdje i preko 400-500 litara po metru kvadratnom očekuju u Crnoj Gori, što može prouzrokovati ekstreman porast vodostaja rijeka u slivu Drine.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković uputio je juče dopis svim načelnicima i gradonačelnicima u Srpskoj u kojem se traži da preduzmu sve preventivne radnje na zaštiti stanovništva i imovine, prema upozorenjima i najavama obilnih padavina Republičkog hidrometerološkog zavoda.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savo Minić razgovaraće danas u Banjaluci sa predstavnicima javne ustanove “Vode Srpske”, Republičkog hidrometeorološkog zavoda i Republičke uprave civilne zaštite o mjerama koje preduzimaju institucije povodom najavljenih obilnih padavina ove sedmice.

Foto: rtrs.tv

Izvor: RTRS

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)