U septembru počinje sa radom most na Svilaju: Koliko će to uticati na Brod?

Most Svilaj između Bosne i Hercegovine i Hrvatske i dionica Svilaj-Odžak autoceste na koridoru 5C biće pušten u promet u septembru, istovremeno s otvaranjem graničnog prijelaza, najavljeno je iz Opštine Odžak nakon sastanka načelnice Odžaka Nade Ćulap i prvog zamjenika predsjedaajućeg Doma naroda parlamentarne skupštine BiH Dragana Čovića.

To je događaj od izuzetne važnosti za općinu Odžak, od kojeg se očekuje višestruka korist, saopštili su iz Opštine Odžak.

Na ovom graničnom prijelazu, kako je objašnjeno, s četiri trake na ulazu i tri trake na izlazu iz Bosne i Hercegovine, putnički promet će biti odvojen od teretnog.

Most Svilaj je dužine 660 metara, a širina mu je 29 metara. Za svaki smjer predviđene su po tri vozne trake širine 3,50 metra, bez zaustavne trake sa zaštitnim prometnim pojasevima od 0,5 metara s obje strane, te betonska monolitna pješačka staza širine 0,75 metara. Granični prijelaz Svilaj je planiran na površini od 103.000 metara četvornih.

Značaj graničnog prijelaza u Brodu

Brod, kao mjesto koje se suočava s migracijama stanovništva (kao i ostale bh. opštine i gradovi), ima problem sa industrijom i generalno zaposlenjem stanovništva.

Posljednjih 20-ak godina ova opština se, uglavnom, oslanjala na trgovinsku djelatnost. Pogranični turizam je cvjetao do prošle godine. Pojavom i dolaskom korone, sve je stalo. Tek poneko vozilo slavonskobrodskih registarskih oznaka možemo sresti u gradu. Pijačari sastavljaju kraj s krajem, bar oni što su ostali na pijaci. Znatan broj njih je zatvorio svoje tezge.

Carinski terminal u Brodu usko je vezan za granični prijelaz Brod. Sam granični prijelaz svrstan je u drugu kategoriju i putem istog dozvoljen je teretni saobraćaj, a kao olakšica uvoznicima jeste rad Carinske ispostave Brod. Svakodnevno, posredstvom ispostave, kroz Brod prodefiluje stotinjak teretnjaka, što na ulazu u BiH, što na izlazu. Takođe, stotinjak zaposlenih na špedicijama svoj hljeb zarađuje u sklopu ispostave Brod.

A tu su, uz špeditere, usko vezani i drugi sadržaji. Niz ugostiteljskih objekata ostvaruje solidan promet posredstvom vozača, kao i pojedini trgovački lanci u kojima isti obavljaju kupovinu, posebno kada se proces carinjenja ili tranzita oduži.

Od naplate komunalne naknade vozilima na izlazu iz BiH, značajan dio sredstava sliva se u budžet Broda.

Sam položaj opštine je idealan. Dvjestotinjak kilometara od Sarajeva, bez naplate putarine do Zenice i izlaska na auto-put, uveliko olakšava troškove prevoznicima, posebno onima što imaju nekoliko vozila.

Posredstvom terminala u Brodu, gro teretnih vozila se upućuje za Tešanj, Sarajevo, Kiseljak, Tuzlu, Zenicu, Visoko, Mostar… I činjenica je da je ovo, uistinu, povoljna relacija koju prati (relativno) kvalitetna putna infrastruktura.

Otvaranjem Graničnog prijelaza na Svilaju, zasigurno će se rasteretiti Brod, bar kada je riječ o putničkom saobraćaju. Međutim, postavlja se pitanje da li će i kada, Svilaj dobiti ispostavu?! Pretpostavka je da će se teretni saobraćaj i dalje odvijati posredstvom Broda jer auto-put do Zenice nije urađen.

A onda…

Ko zna?!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)