Trkačke gromade Malešević i Veselinović fantastični na “Vučko trail 2021”

Peti po redu Vučko Trail održan je protekle subote, 19. juna na Bjelašnici.  Na startnu liniju u Babinom dolu, stalo je čak 642 takmičara iz 23 zemlje svijeta koji su se borili za plasman na tri staze, različitih dužina i težina.

Brod može biti ponosan jer je imao svoje predstavnike na, definitivno, najtežoj utrci trkačke mape Bosne i Hercegovine. Naime, Nandino Malešević i Dario Veselinović bili su ambasadori Broda pod zastavom Marathon Team Brod.

Nandino Malešević (fotografija VučkoTrail)

Atraktivna Plava staza, duga 35 kilometara, sa 1800m visinske razlike, vodila je takmičare od Babinog dola, preko Dugog polja, sve do sela Lukomir, najvišeg naseljenog sela u Bosni i Hercegovini i nazad kroz Studeni potok i sela Umoljani, Elezovići i Lukavac do cilja. Dario Veselinović je u konkurenciji 179 takmičara uzeo učešće na Plavoj stazi, a nakon 6:10:18 časova zauzeo je visoko 59. mjesto!

– Ovo je moja prva zahtjevnija trka poslije teže povrede koju sam imao. Mogu reći da je ovo ujedni i moja najteža i najizazovnija trka do sada. Nevjerovatna vrućina, težak teren, ali uspio sam. Definitivno teška borba i pobjeda glave nad tijelom, ističe Veselinović.

Dario Veselinović (Fotografija: VučkoTrail)

Za izlazak na Crvenu stazu usudila su se 73 najhrabrija trkača, a vodila ih je preko Bjelašnice, do sela Lukomir, duboko u kanjon Rakitnice, na greben Visočice, te preko Umoljana, nazad na Bjelašnicu. Vodeći preko dvije planine i kroz dvije opštine, Trnovo u Bosni i Konjic u Hercegovini, Crvena staza je simbolički spojila ove dvije regije, a trkačima je pored vrhunskog adrenalinskog iskustva, pružila i pogled na nevjerovatne krajolike Bosne i Hercegovine.

Jedan od odabranih i najhrabrijih jeste, upravo, Nandino Malešević! Stazu dužine 61 kilometar sa 3.700 m visinske razlike, Malešević je savladao za 9:56:48 časova i zauzeo impresivno sedmo mjesto u ukupnom poretku!

Emocije prorade, staza izrazito zahtjevna, fizička pripremljenost na ovakvim stazama igra veliku ulogu ali ne i ključnu. Jedan od faktora koji utiču na plasman ili završetak utrke jesu i vremenski uslovi, ali i vremenski interval koji je neophodan za prelazak staze.

– Strašna borba. Teren strašan, brda užas, sunce čitav dan. Bio puk’o na 43. km, počeo razmišljati o odustajanju. Međutim, nisam odustao. Zato sam i rekao da je pobjeda glave nad tijelom. Čak je i viceprvak BIH u trail trčanju pukao na 46. km, jedva se dovukao do cilja, ali uspjeli smo završiti, tvrdi Malešević.

Malešević prilikom ulaska u cilj (Fotografija: VučkoTrail)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)