Site icon eBrod

Svečano otvorena 42. akvarelistička kolonija “Sava”

Simbolično, ključ akvarelističke kolonije ”Sava”, rad vajara Drage Handanovića, načelnik opštine Brod Zoran Vidić je predao Pavlu Rističeviću slikaru i vajaru iz Doboja.

Ovim je večeras u Galeriji u zgradi Pošte u Brodu svečano otvoreno 42. saborovanje akvarelista na kojem učestvuje 20 eminentnih akademskih slikara iz Srbije, Hrvatske, Republike Srpske i Federacije BiH.

Načelnik Vidić je istakao da tradicija akvarela koja traje 42 godine zaslužuje posebnu pažnju lokalne zajednice i šire javnosti.

-Uprkos brojnim nedaćama, kolonija se održala svih ovih godina, i jasno pokazuje našu odlučnost da očuvamo tradiciju slikarstva na području opštine Brod-, izjavio je Vidić i dodao da će u narednom periodu više pažnje biti posvećeno kulutnom životu, kako kroz obrazvovne ustanove, tako i prilikom planiranja sredstva za ove namjene u opštinskom budžetu.

Vidić je podjetio da je fundus Kolonije izuzetno bogat i broji više od 1.000 radova.

-Imamo plan da digitalizujemo fundus koji će javnosti biti dostupan na internet stranici opštine Brod-, najavio je Vidić.

Dugogodišnji učesnik brodske kolonije je i Pavle Rističević iz Doboja. Ističe da uvijek rado dolazi u Brod, te da se umjetnici nastoje što orginalnije predstaviti na koloniji koja je među najstarijima na prostoru bivše Jugoslavije.

-Veliki je značaj akvarelističkog saborovanja u Brodu. Ovo je i afirmacija likovne umjetnosti, družimo se, stvaramo, dolaze mladi, edukuju se i na poseban način posmatraju život i sve pozitivno što se dešava u društvu. A, pozitivno najčešće dolazi iz umjetnosti i kulturnih dešavanja-, izjavio je Rističević.

Čedomir Kesić, slikar iz Pančeva više od 20 godine stalni je učesnik kolonije ”Sava”, na kojoj se kao tehnika slikanja njeguje akvarel.

-Velika je radost doći u Brod jer se, u neku ruku, smatram sugrađaninom. Radujem se susretu sa organizatorima, sa kolegama iz okruženja, i ovo je mjesto gdje vodimo sadržajne razgovore i slikamo-, rekao je Kesić, i istakao da Brod ima veoma važno mjesto na slikarskoj mapi regiona.

Ovogodišnja 42. akvarelistička kolonija ”Sava” održava se u organizaciji opštine Brod i Javne ustaneve ”Turistička organizacija Brod”, a slikari će u Brodu boraviti do 3. jula.

Akvarelističku koloniju ”Sava” u Brodu pokrenuli su davne 1980. godine Krunoslav Kern, Đurđa Vilagoš i Muhamed-Hamo Fejzić.

Exit mobile version