Sve je važnije od vakcina: 35 miliona za garažu UKC

Univerzitetski klinički centar (UKC) Republike Srpske ne odustaje od gradnje garaže od 35 miliona maraka, započete prošle godine u jeku pandemije virusa korona. Za taj posao je firmi „Marković invest R.M.“ iz Laktaša već isplaćeno 6,2 miliona maraka.

Dok iz UKC-a tvrde da im je jedan takav objekat kao što je garaža neophodan, javnost smatra da je u godini pandemije bilo prioritetnijih stvari za finansiranje.

CAPITAL je izračunao da se za 35 miliona KM, koliko je vlast u Srpskoj izdvojila za izgradnju garaže, može kupiti 332.000 vakcina Sinopharm, što bi bilo dovoljno da se vakciniše i revakciniše četvrtina stanovnika u Srpskoj.

Još jedan način na koji se moglo potrošiti 35 miliona je kupovina udžbenika za sve učenike u osnovnim školama u Republici Srpskoj, i to u iduće tri godine.

Fotografija: Printskrin capital.ba

Umjesto garaže, svaki borac u Republici Srpskoj mogao je dobiti pomoć u iznosu od 250 KM ili je svim penzionerima mogao biti islaćen iznos od po 130 KM.

Umjesto da se finasira jedna od navedenih, prioritetnijih opcija, 35 miliona KM biće potrošeno na garažu, što je tek prva faza projekta kojeg je Vlada zamislila da ostvari na Paprikovicu.

Po završetku garaže planirana je gradnja trgovačkog centra, te hotela koji bi trebalo da služi za potrebe doktora i porodice pacijenata, što će zahtijevati isplatu novih miliona iz Budžeta RS.

Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske su rekli da se plaćanje garaže vrši u 50 jednakih mjesečnih rata, da se objekat gradi po principu „ključ u ruke“, te da je do sada laktaškoj firmi isplaćeno devet rata od po 697.437 KM.

„Objekat se sastoji iz dvije jedinstvene cjeline: zapadnog (podzemno-nadzemna parking garaža sa poslovnim sadržajima) i istočnog (podzemno-nadzemna parking garaža). Najveći dio objekta čini garaža, namjenjena za rješavanje stacionarnog saobraćaja kompleksa Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske. Preostali dio objekta su poslovni sadržaji – trgovina i ugostiteljstvo, odnosno trgovački centar i hotel, različite spratnosti“, naveli su u Ministarstvu.

U suterenskom dijelu trgovačkog centra planira se izgradnja parking garaže, prizemlje i galerija su planirani kao tržni centar, dok se na spratu planira izgradnja tehničke etaže.

„Pored radova izgradnje objekta, obuhvaćeni su i radovi vanjskog uređenja predmetnog dijela parcele – izgradnja internih saobraćajnica, uređenje zelenih površina i platoa oko objekta. Obuhvaćena je i izgradnja potrebnih vodovodnih, kanalizacionih i telekomunikacionih instalacija kao i priključivanje objekta na elektroenergetsku mrežu. Ukupna planirana bruto građevinska površina predmetnog objekta iznosi 77.328 metara kvadratnih“, istakli su u Ministarstvu.

Dodali su da će se izgradnja objekata realizovati u dvije faze, s tim da se u prvoj fazi gradi garaža, a u drugoj dio objekta za komercijalne sadržaje.

Podsjećamo, CAPITAL je prije godinu dana objavio da je Firma iz Laktaša dobila 35 miliona za garaže UKC RS.

Prema računici direktora UKC-a Vlade Đajića garaža će se otplatiti za 17 godina.

(Izvor: capital.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)