Stigla pomoć poljoprivrednicima: Postavljena meteorološka stanica u Donjem Klakaru

Posljednjih godina poljoprivredna proizvodnja postaje sve rizičnija zbog nepredvidivih vremenskih prilika, pa se poljoprivrednici u uzgajanju različitih kultura sve više moraju oslanjati na moderne tehnologije koje omogućavaju blagovremeno obavještavanje korisnika o mogućim rizicima.

Tako je u Donjem Klakaru postavljena meteorološka stanica koja će ubuduće u velikoj mjeri pomoći poljoprivrednicima u efikasnijoj zaštiti od bolesti i štetočina, objasnio je Vid Rakić predsjednik Udruženja voćara „Voćar“ Brod.

Došlo je vrijeme da se jednostavno bez pomoći moderne tehnologije ne može kvalitetno vršiti zaštita voćaka, pa ćemo ubuduće uz pomoć meteostanice preuzimati podatke na osnovu kojih će stručni saradnik davati savjete za preventivno tretiranje voćaka. Tako ćemo izbjeći nepotrebna tretiranja i smanjiti troškove“, rekao je Rakić u razgovoru s novinarima Radio Broda i dodao da će u narednom periodu biti organizovana i obuka za voćare, kako bi naučili koristiti podatke meteostanice.

Fotografija: Radio Brod

„Stanica snima podatke na svakih par minuta u zavisnosti kako se podesi. Podatke šalje na server koji ih obrađuje i obavještava poljoprivrednike odnosno voćare o temperaturi i vlažnosti vazduha koja je podesna za stvaranje patogenih bolesti, pa voćari mogu na vrijeme spriječiti razvijanje tih bolesti“, rekao je Rade Jeremić za Radio Brod, inače diplomirani agronom iz firme „Diamond“ iz Pančeva koja se bavi postavljanjem ovih meteostanica.

Prednost stanice je što bilježi određene parametre u okolini gdje je postavljena, pa se samim tim može spriječiti pojavljivanje nekih bolesti koje se moraju tretirati određenim sredstvima, što svakako smanjuje uglaganja u nepotrebne tretmane.

Meteorološku stanicu za potrebe brodskih voćara i ostalih poljoprivrednika nabavila je i finansirala opština Brod.

/Radio Brod/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.