Srpska Info: Revizorskim Izvještajem za Brod utvrđene nepravilnosti u izbornoj godini

Glavna služba za reviziju javnog sektora počela je da objavljuje revizorske izvještaje lokalnih zajednica u Srpskoj za 2020. godinu, a za sada nema nijednog pozitivnog mišljenja o finansijskim izvještajima.

Do juče su objavljeni izvještaji za opštine Brod, Šipovo, Laktaši, Oštra Luka, Berkovići, Istočni Drvar i Krupa na Uni. Svi do jednog dobili su mišljenje s rezervom o finansijskim izvještajima koji govore o poslovanju opština u prošloj godini.

Isto mišljenje dobili su na usklađenost poslovanja sa zakonima u RS (to je drugi, odvojeni izvještaj). Izuzetak je, za sada, opština Laktaši koja je za usklađenost dobila pozitivno mišljenje revizorskog tima na čelu s glavnim revizorom Jovom Radukićem. Podsjećamo da je prošla bila izborna godina u cijeloj BiH, kada se, po običaju, trošilo nemilice.

Mimo zakona

Propusti se uglavnom ponavljaju i odnose se na javne nabavke, podjelu grantova, pogrešnu evidenciju prihoda i rashoda…

Primjera radi, u Brodu postupak javne nabavke drvne sječke pregovaračkim postupkom bez objave obaveštenja nije proveden u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH. Ugovor o pomenutoj nabavci dodijeljen je bez odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

Mimo zakona je bio i postupak nabavke za izvođenje građevinskih radova na čišćenju kanalske mreže. Vrijednost tog posla bila je za 7.694 KM veća od ugovorene vrijednosti. Takođe, u postupku provođenja ove i još jedne nabavke (asfaltiranje pješačkih staza) ponude izabranih ponuđača su prihvaćene i s njima su zaključeni ugovori iako njihove ponude nisu ispunjavale uslove iz tenderske dokumentacije, što je bezakonje.

Transferi između različitih jedinica vlasti iskazani su u iznosu od 878.271 KM i najvećim dijelom ih čine transferi od RS u iznosu od 875.133 KM za suzbijanje posljedica korone, kao i sredstva odobrena za sufinansiranje prava iz Zakona o socijalnoj zaštiti.

Međutim, opština u svojim finansijskim izvještajima uopšte nije prikazala donatorska sredstva Vlade RS! Grantovi sportskim i omladinskim organizacijama u 2020. bili su 114.273 KM, a revizija je utvrdila da su dijeljeni mimo Zakona o sportu RS, jer nisu postojali kriterijumi za raspodjelu novca…

Blagi revizori

Načelnik Broda Zoran Vidić (SDS), koji je u novembru prošle godine na izborima pobijedio protivkandidata iz SNSD, kaže da najradije ne bi komentarisao revizorski izvještaj, ali ipak vjeruje da su revizori bili blagi prema njegovim prethodnicima.

Zoran Vidić

– Ako ja budem imao takvo stanje, mislim da će biti negativan izvještaj kada ga budu radili za mene. To ja mislim o tome. Ne da su bili blagi, to je čašćenje. Što se nas tiče, potrudili smo se da budemo dostupni u svakom momentu. Dok sam bio narodni poslanik, izvještaje sam mnogo slobodnije komentarisao na skupštini. Sada se sudržavam, jer postoje teorije da je revizija četvrti stub vlasti, pa nije red da komentarišem moje kontrolore – kaže Vidić za Srpskainfo.

(SrpskaInfo)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)