Spretne ruke Tatjane Pivaš, djevojka koja se opredijelila da bude zavarivač

Za Brođanku Tatjanu Pivaš posao zavarivača je kao i svaki drugi, zanimljiv onom ko voli da stvara radeći sa mašinama, izazovan, nije fizički naporan i još manje, kako kaže, rezervisan samo za muškarce. Ovako priču o svom budućem poslu zavarivača počinje dvadesettrogodišnja Tatjana Pivaš, dok mirnom rukom u zavarivačkom odijelu, sa specijalnim rukavicama i maskom na glavi usavršava zavarivanje cijevi u firmi ”DM Montaža”.

Iako je po zanimanju turistički tehničar, oduvijek ju je više privlačio rad sa mašinama.

– Završila sam srednju školu, smjer turistički tehničar. Istina taj poziv me nije previše privlačio, a s druge strane, pronaći posao u oblasti turizma u našoj opštini je gotovo nemoguće. Oduvijek sam voljela raditi sa mašinama, i razmišljajući o budućem poslu, dvoumila sam se između vozača kamiona i zavarivača. Posao sa aparatom za varenje u ruci je prevagnuo. U početku sam mislila da će biti teško, da mi neće ići od ruke. Ali nije tako. Zista nije teško, nije ovo fizički naporan posao, a tu su i kolege koje rado priskoče u pomoć kad zatreba-, sa osmjehom priča Tatjana.

Predrasuda i situacija da joj kažu, teško je, nije to posao za djevojku, je bilo ali se nije mnogo osvrtala. Kaže da razumije takva razmišljanja, jer nema mnogo djevojaka-zavarivača.

– Porodica, pa i prijatelji bili su iznenađeni odlukom da izaberem baš ovaj poziv ali mi pružaju svesrdnu podršku. Sve je počelo kada sam sa ocem došla u ”DM Montažu” gdje su na moju radost prihvatili da kod njih prođem obuku za zavarivača i budem dio tima ove uspješne firme. Zavarivač je posao kao i svaki drugi, radeći u ovoj hali vidim da je to potpuno normalna stvar-, priča Pivaš.

Ističe da je posao zanimljiv, izazovan ali da mora još dosta učiti. Dodaje da je put do uspješnog zavarivača jasno definisan.

Ovdje sam odlično prihvaćena, svi se trude da mi pomognu i izađu u suret kad god je potrebno. Da bi uspjeli, preduslov je da volite ovaj posao, zatim poznavanje materijala, kvalitetna obuka, usavršavanje u raznim postupcima zavarivanja i to je na neki način garancija da ćete biti dobar zavarivač. Sve počinje sa upoznavanjem materijala, zavarivanjem sitnih pozicija, heftanjem, a potom korak po korak dolaze zahtjevniji izazovi koje treba savladati da bi postali dobar majstor svog posla-, priča Tatjana.

Pred Tatjanom je još dio obuke a nakon uspješnog završetka očekuje je terenski i rad u proizvodnim halama.

– Prvenstveni cilj je da u potpunosti usavršim zavarivanje. Voljela bih ostati raditi u ”DM Montaži”, jer su mi mnogo pružili, timski se radi, cijene radnike i pružaju priliku za napredovanje.

Ravnopravno stala rame uz rame sa kolegama.

– Ne vidim zašto žena ne može da radi ovaj posao. Tatjana je dokaz za to. Posvećena je učenju vještina zavarivanja. Vjerujem da će uspješno proći obuku i biti veoma dobar varilac-, riječi su Gorana Bašića, jednog od instruktora zavarivanja u ”DM Montaži.

Suvlasnik ”DM Montaže” Mika Zečević, dodaje da je na našim prostorima pomalo neobično da pripadnica ljepšeg pola radi u metalskoj firmi.

Međutim, navodi brojne primjere iz inostranstva gdje upravo žene rade ovakve poslove.

– Izvodeći radove u brojnim zemljama EU, pa i Južne Afrike nerijetko susrećemo da upravo žene rade poslove zavarivača i uopšte u metalskoj branši. Obzirom da pored primarnog posla, naša firma vrši i prekvalifikaciju radnika u metalska zanimanja, i Tatjanu smo rado prihvatili i ona je ravnopravna sa svim drugim zaposlenima u našoj firmi-, izjavio je Zečević.

Uvjeren je da će Tatjana uspješno proći obuku i biti kvalitetan zavarivač ”DM Montaže”.

– Mi smo relativno mlada firma u kojoj je kolegijalnost, timski rad kao i kvalitet izvedenih radova u vrhu prioriteta. Učinićemo sve da se Tatjana ne osjeća drugačije od ostalih zaposlenih i vjerujem da će u budućnosti ona biti dio našeg tima-, kazao je Zečević.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)