Site icon eBrod

Služen pomen-parastos za osam palih boraca u Liješću

Kod spomen obilježja u porti crkve Svete Trojice u Liješću, danas je služen pomen parastos za osmoricu srpskih boraca poginulih na liniji odbrane srpskih sela 2. maja 1992.godine.

Evocirajući sjećanje na dešavanja iz novije istorije sela i na tragično stradanje mještana ovog kraja, predsjednik predjedništva Boračke organizacije Brod Zoran Vidić, istakao je da je 2. maj jedan od najtužnijih dana u istoriji Liješća.

-2. maja u Kolibama Donjim, je zajedno, u jednom momentu, poginulo osam srpskih boraca. To je bio sami početak rata. Nismo tada ni slutili da nas čeka još četiri godine borbe i neisvjesnosti. Nismo ni slutili da će poslije ovog tragičnog događaja poginuti još više od 230 srpskih sinova, i stradati veliki broj civilnog stanovništva-, kazao je Vidić.

On je podsjetio da je stradanje naroda nastavljeno i nakon maja 1992. godine.

-Srpsko stanovništvo je kompletno protjetano sa vijekovnih ognjišta, a njihove kuće i imovina su spaljeni i pretvoreni u zgarišta-, rekao je Vidić.

Vidić je naglasio da je obaveza svih njegovanje kulute sjećanje na poginule, njihova neizmjerna djela i zasluge za slobodnu Republiku Srpsku i tekovine odbrambeno-otadžbinskog rata.

Nakon molitvenog pomena, kojeg je služio sveštenik liješćanske parohije Jovan Tomić, vijence na spomen obilježje položile su porodice poginulih boraca, načelnik opštine Brod Zoran Vidić sa saradnicima, delegacija opštinske Boračke organizacije i Mjesne organizacije boraca i mjesne zajdnice Liješće, organizacije za traženje nestalih opštine Brod i drugi poštovaci tekovina odbrambeno-otadžbinskog rata.

Svake godine, prema međusobnom dogovoru i u saradnji sa Boračkom organizacijom, jedna od porodica osmorice poginulih boraca bude domaćin parastosa, a ove godine to je bila porodica Grabovac.

Exit mobile version