Služen pomen-parastos u Mjesnoj zajednici Rit

Danas, 25. marta 2021. godine, u Mjesnoj zajednici Rit je obilježeno 29 godina od početka stradanja srpskog naroda na području opštine Brod. Služen je pomen parastos za dvanaest poginulih boraca ove mjesne zajednice.


„Jedan mart, prije 29 godina, u Brodu nažalost nije bio vijesnik proljeća. Zakone su tada u svoje ruke uzeli zli krvnici, oskrnavili prirodu i povrijedili ljudsku dušu. Ti neki zli, ne možemo ih nazvati ljudi, nego neljudi, lažne komšije… su na današnji dan, nedaleko od ovog mjesta, u tadašnjoj ulici JNA, svirepo likvidirali članove porodica Martić i Dujanić. To je bio uvod za njihov zločin koji su počinili odmah sutradan, 26.marta u selu Sijekovac. Od tada je mart mjesec tuge i sjete za sve nas u Brodu, i one koji su bili učesnici i savremenici tih događaja a i za mlade koji žele da se istorija njihovih očeva i djedova, pradjedova, ne zaboravi. I evo danas, poslije toliko godina nismo zaboravili naše junake kojima činimo današnji pomen“, tvrdi Zoran Vidić, predsjednik predsjedništva Boračke organizacije Brod.


Vidić se obratio prisutnima i posebno pozdravio porodice poginulih boraca iz ove Mjesne zajednice koji redovno posjećuju spomenik i prisustvuju pomenu za njihove najmilije. Podsjetio je na stradanje Srba na današnji dan, na stradanje u Sijekovcu 26. marta i stradanje nevinog stanovništva od NATO bombardovanja u Srbiji. Istakao da zločinci još nisu kažnjeni, ali da srpski narod mora biti i dalje dostojanstven i istrajan u dokazivanju istine.


Cvijeće i vijence položile su brojne porodice palih boraca, predstavnici Boračke organizacije i MOB Rit, predstavnici Opštinske uprave Brod i drugi poštovaoci.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.