Služen pomen-parastos u Barici

Prekjuče je u Barici Gornjoj služen pomen-parastos za poginule borce.

„Oktobarske svečanosti slobode 2021.“ počele su sa zahvalnošću onima koji su nam je izborili, a to su poginuli borci-junaci. U četvorogodišnjem ratu Barica je dala svoj dar – sinove, a mnogi su ranjeni i podlegli ranama nedugo nakon rata.

I nakon skoro tri decernije, njihovi saborci, koji su rame uz rame bili isto spremni dati svoj život nisu ih zaboravili. Služenjem pomena, molitvom, paljenjem svijeća, polaganjem cvijeća i dočekom članova njihovih porodica, Barica je danas bila u znaku heroja.

Njihova imena čitana su sa sjetom; Petar Cvjetković, Petar Đuđanović, Zvonimir Dubov, Simo Aleksić, Jovan Milanović, Jovo Stanić, Petar Vrač, Dušan Lazić, Simo Milojević, Savo Cvjetković… Barica je ponosna na njihova imena.

Zahvalnost za slobodu Broda i za slobodu naše Republike Srpske zahvalni su brođani pripadnicima drugih brigada koje su učestvovale u slavnoj operaciji Koridor, a Brod je bio jedan od ciljeva te slavne operacije: Koridor- Brod- Sloboda. Organizator pomena je Boračka organizavcija Brod.

Predsjednik predsjedništva Boračke organizacije Zoran Vidić u svom obraćanju je istakao:

„I baš u ovom dijelu Barice, prije 29 godina tekla je vojna operacija oslobađanja, ne samo Broda nego i veoma važnog dijela teritorije Republike Srpske. Ta operacija nam je svima poznata- to je Koridor života. Oslobođenje Broda, bila četvrta i završna faza operacije Koridor života. Zahvalnost ovom prilikom izražavamo borcima – Prvog Krajiškog korpusa – Prvog bataljona vojne policije, srbačke, 11. Dubičke, 6.sanske, osinjske, krnjinske brigade i druge brigada, koje učestvovale su u toj operaciji za slobodu. Žao nam je što ove godine nisu sa nama porodice, saborci i delegacije iz Kozarske Dubice i Opštre Luke. Razlog je nažalost virus korona i razumijemo potpuno da su im namjere čuvanje zdravlja svih nas, posebno starijih porodica.”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)