Site icon eBrod

Služen parastos za 24 pala Višćana

Na Petrovdan, nakon svečane liturgije u hramu Presvete Bogorodice, Višćani su se sa posebnim poštovanjem sjetili i odali počast poginulim borcima i žrtvama Odbrambeno otadžbinskog rata.

Pomen parastos je služio protojerej Milorad Babić uz prisustvo brojnih članova porodica poginulih boraca, saboraca, kao i predstavnika opštine Brod i Boračke organizacije.

U posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu iz Vinske su poginula dvadeset četri borca.

Uz prigodan program Boračke organizacije i omladine pri Boračkoj organizaciji, oživljene su uspomene na protekli rat i na borce koji su život dali za svoju otadžbinu.

„Okupljamo se kraj spomen obilježja u vrijeme godišnjih pomena, ali nije to dovoljno. Mnogo više trebamo uložiti napora, svi zajedno, da ovakva mjesta budu više posjećena, da škole organizuju dolazak učenika, da svaki roditelj ima moralnu obavezu da svom djetetu priča o prošlosti, o značaju slobode, a posebno o hrabrim junacima koji su živote dali ili su bili spremni život da daju”, tvrdi Zoran Vidić, predsjednik OBO Brod.

Vidić je, sa svojom delegacijom, položio cvijeće na spomenik palim borcima Vinske, i osvrnuo se na značaj ovog datuma za Višćane.

“Treba da se zna da je za Vinsku današnji datum, 12. juli, dan oslobođenja Vinske od okupatora, Hrvata i Muslimana, koji su bili zamislili da mogu da žive na srpskim ognjištima. Ali nisu i neće uspjeti. Evo dokaza, evo hrama, evo spomenika, evo nas u velikom broju.“

Brojne porodice poginulih, delegacija Boračke organizacije, opštine Brod, mjesne zajednice Vinska i druge delegacije, odale su počast poginulim i polaganjem cvijeća ispred spomenika.

Exit mobile version