Služen parastos u Gornjim Vrelima

U Vrelima Gornjim, na praznik Sabora Svetog Arhangela Gavrila, kao i svake godine, 26.jula, okupio se vijerni narod da se uz molitvu sjete i četiri poginula boraca sela Vrela Gornja, koji su u poslednjem ratu, za svoju zemlju, za slobodu dali najviše.

Pomen je služio sveštenik Darko Vukomanović uz prisustvo porodica poginulih boraca, članova Boračke organizacije, te predstavnika opštine Brod i brojnih mještana i gostiju.

Prošlo je 29 godina od kada su na ovom prostoru, vođene žestoke borbe za spas srpskog naroda. Vrela i Lipa – nisu samo toponimi za selo i uzvišenje iznad sela. To su simboli i sinonimi za put spasa i put slobode.

Kažu da je tih teških majskih dana, 1992. godine, kada su borci iz Vrela Gornjih zaustavljali ustaške napade, padala kiša iz dana u dan, da je borcima bilo teško, da nije bilo dovoljno ni odjeće ni hrane, ali niko nije odustajao.

Dušan Ignjatić, Đoko Marjanović i Nikola Ninković zauvijek ostaše vijerni svome rodu, svojim Vrelima – sve trojica su poginula na Lipi. Goran Šljuka je poginuo na Putnikovom brdu, isto 1992. godine.

Zoran Vidić, predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije izrazio je zahvalnost za hrabrost svih boraca iz Vrela Gornjih koje su pokazali u ratu, a posebno za poginule borce.

Takođe je pohvalio i napore mještana ovog kraja da prostor oko hrama, spomenika i vidikovca, uvijek bude pristupačan svakom dobronamjernom čovjeku.

Položeno je cvijeće ispred spomen-obilježja i nastavljeno druženje na Vidikovcu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)