Služen parastos palim Baričanima odbrambeno-otadžbinskog i II svjetskog rata

U Barici Donjoj u nedelju, 31. oktobra, služen je pomen parastos žrtvama ustaškog terora 1941. godine, kao i poginulim borcima i civilnim žrtvama iz posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije Brod, Radoslav Kokić, ponovio je da je, prema dostupnim podacima, za vrijeme Drugog svjetskog rata, sa područja opštine Brod stradalo više od 2.000 Srba, najviše civila koji su odvođeni u logore u Jasenovac i Slavonska Požega.

Kokić je, obraćajući se prisutnima, rekao da je spomenik u Donjoj Barici svjedok da se zločin ponavlja, jer je 1992. godine posle okupacije spomenik porušen od strane potomaka upravo onih koji su 1941. godine na ovom prostoru izvršili zločine nad Srbima.

“Narednih dana radićemo na prikupljanju podataka i imena o svim nevino stradalim srpskim civilima u Drugom svjetskom ratu, a će njihova imena biti ispisana u holu stare osnovne škole. Iako već postoje podaci, iz knjige Mihajla Pantića i drugih izvora, zamoilio bih sve one koji posjeduju bilo kakav podatak, saznanje za pretka i rođaka koji je stradao u Drugom svjerkom ratu da o tome obavijesti Boračku organizaciju”, izjavio je Kokić.

Takođe, radovi na uređenju spomen-sobe teku kontinuirano. Prema riječima Kokića – prošlost teba biti vodilja, a mir i sloboda da se njeguju.

“Formiraće se komisija za sačinjavanje spiskova i dokumenata iz tog perioda, urediti idejno rješenje, a najviše polažemo nadu da će učenici naših škola uz podršku svojih nastavnika, posjećivati spomen sobe, da će se tu držati i istorijski časovi, kako bi novije generacije bolje znale prošlost i da im to bude vodilja da grade mir i čuvaju slobodu i da nikada više ne bude ratova na našim prostorima”, optimističan je Kokić.

Pomen parastosu prisustvovao je i predsjednik SO Brod Aleksandar Kruškonjić koji je rekao da upravo spomenik u Donjoj Barici možda najbolje oslikava tragičnu sudbinu srpskog naroda.

“Na ovom mjestu se može vidjeti da je nekima i spomenik smetao. Ostao je ovako oskrnavljen da nas podsjeća na ružna vremena i da nas obaveže da svake godine moramo doći ovdje da se prisjetimo onih koji su stradali za slobodu srpskog naroda. Znamo kroz istoriju, da je naš narod slobodarski narod koji se nikada ni u bezizlaznim situacijama nije predavao“, rekao je Kruškonjić.

Na spomen-obilježju u Donjoj Barici uklesana su imena 124 stanovnika iz Barice, ubijena 1941. godine, a pored njih i imena pet poginulih boraca Vojske Republike Srpske i tri civilne žrtve posljednjeg rata.

Spomenik žrtvama iz Drugog svjetskog rata u Barici Donjoj srušile su oružane snage Hrvatske 1992. godine.

Prije svih, cvijeće je položila Anđelka Milanović, majka čiji je sin Jovan poginuo u Odbrambeno oradžbinskom ratu, dok su joj trojica sinova –boraca ostali trajni invalidi. Vijence su još, na spomen-obilježja, položile su porodice ubijenih mještana, predstavnici opštine Brod te predstavnici opštinskog i mjesnog odbora Boračke organizacije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)