Sjednica Privrednog savjeta: Budući srednjoškolci ne žele da budu trgovci

Na juče održanoj 2. sjednici Privrednoj savjeta najviše pažnje posvećeno je upisnoj politici u srednju školu, odnosno izboru zanimanja i budžetu opštine za iduću godinu.

Najveće interesovanje budući srednjoškolci su iskazali za zanimanja bravar-zavarivač, poslovno-informatičke, carinske i tehničare CNC tehnologija, dok ni jedan učenik nije zainteresovan da se kroz srednjoškolsko obrazovanje profiliše za zanimanje trgovac.

Ovo su pokazali rezultati ankete koju je srednjoškolski centar „Nikola Tesla“ sproveo među učenicima devetih razreda i njihovim roditeljima s ciljem izrade plana upisa za narednu školsku godinu.

Obrazlažući plan upisa, direktor škole Dragica Ivanović je navela da osnovnu školu u Brodu završava 95 učenika, te da je s obzirom na broj učenika teško složiti prijedlog plana upisa sa većim izborom zanimanja.

“Imamo primjedbe djece i roditelja. Međutim, želje su jedno, a stvarnost drugo. Sve je vezano za broj budućih srednjoškolaca i zakonske osnove koje moramo poštovati. U početnom prijedlogu upisa, predložili smo formiranje pet odjeljenja, jedno ginmazije, zatim bravar-zavarivač, tehničar informacionih tehnologija, poslovno informatički tehničar kombinovano sa carinskim tehničarem i zanimanje trgovca”, navela je Ivanović.

Prema Zakonu o srednjem obrazovanju, uvažavajući mišljenja Jedinice lokalne samouprave, Zavoda za zapošljavanje, Privredne i Zanatske komore, ali i ankete provedene među učenicima i njihovim roditeljima, srednjoškolski centar je dužan do 31. decembra predložiti plan upisa za narednu školsku godinu.

Privredni savjet je stava da je potrebno školovati perspektivna zanimanja potrebna tržištu rada. Savjet je dao prijedlog da to budu gimnazija, bravar-zavarivač, a umjesto tehničara informacionih tehnologija za koje vlada manji interes i među samim učenicima, da se obrazuju CNC tehničari. te poslovno informatički tehničar kombinovan sa carinskim tehničarom.

Predsjednik Savjeta, Stevo Sebastijanović, ističe da upisnu politiku treba uskladiti sa potrebama lokalne zajednice, te da djeca u perspektivi imaju zaposlenje u svojoj opštini.

“U prvom redu to su zanimanja metalske i elektro struke, bravari, varioci, CNC operateri, mehatroničari, elektrotehničari”, naveo je Sebastijanović.

Načelnik opštine Zoran Vidić kaže da postoje razlike u željama učenika, roditelja i članova Privrednog savjeta po pitanju školovanja budućih zanimanja koja će moći odgovoriti potrebama tržišta rada odnosno granama privrede gdje se očekuje otvaranje privrednih kapaciteta.

“Brod je koknurentan za ulaganja i već iduće godine očekujemo kapitalne promjene i ulaganja. Kao lokalna zajednica moramo odgovoriti potrebama investitora i školovati kadrove potrebne tržištu rada”, istakao je Vidić.

Privredni savjet je razmatrao i podržao budžet opštine za iduću godinu u iznosu od 11.517.434 KM, uz mišljenje da bi značajnija sredstva trebalo usmjeriti u izgradnju infrastrukture u poslovnim zonama.

Načelnik Vidić je objasnio da je za ove namjene u budžetu planirano 100.000 KM, te da će ove planove nastojati realizovati i kroz učešće u projektima republičkih institucija i fondova.

Vidić je najavio ulaganja i u infrastrukturu kroz igradnju i proširenje kanalizacione mreže i asfaltiranja ulica.

“Nastojaćemo da do kraja mandata aktuelne administracije osiguramo da kompletno gradsko područje bude asfaltirano i što više ulica pokriveno kanalizacionom mrežom. Naravno, vodićemo računa i o seoskom području posebno naseljenijim mjestima, povezivanju sela”, kazao je Vidić.

/Radio Brod/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)