Sjećanje na Voju Goranovića, prvu civilnu žrtvu građanskog rata u BiH

Danas je u krugu bivše fabrike građevinskog materijala „Gramat“ (nekadašnja ciglana) u Gornjem Klakaru, služen je pomen-parastos i odana dužna počast Vojislavu Goranoviću, tehničkom direktoru i prvoj civilnoj žrtvi rata u BiH, koji je na radnom mjestu poginuo od neprijateljske granate ispaljene iz pravca Republike Hrvatske 16. septembra 1991. godine.

Parastos je služio otac Darko Vukomanović uz prisustvo članova Boračke organizacije, rukovodstva lokalne uprave opštine Brod i bivše radne kolege iz preduzeća „Gramat“.

“Svake godine na ovaj datum dolazila su i braća Vojislava Goranović iz Modriče, međutim ove godine su izrazili žaljenje što ne mogu doći zbog bolesti, ali su telefonski uputili pozdrave Brodu i zahvalnost što Boračka i Brod ne zaboravljaju njihovog brata”, izjavio je predsjednik Skupštine Boračke organizacije, Radoslav Kokić.

Kokiće je, između ostalog, napomenuo da je poginuli Vojislav Goranović, prva žrtva u BIH, da su poslije toga počela i ostala ratna dešavanja u Brodu.

”Najava rata na području Bosanskog Broda i Posavine počinje ratnim dešavanjima u Hrvatskoj 1991. godine. Zbog neposredne blizine Slavonskog Broda srpski narod u tadašnjoj opštini Bosanski Brod osjetio je strahote rata u noći između 15. i 16. Septembra 1991. godine kada su sa područja Slavonskog Klakara artiljerijom granatirana srpska sela na području opštine Bosanski Brod. U jutarnjim časovima 16.septembra 1991. godine granatirana je ciglana „Gramat“ u Klakaru i tom prilikom je ubijen na svom ratnom mjestu inžinjer Vojislav Goranović, koji je i prva civilna žrtva rata u BiH”, tvrdi Kokić.

Vojislav Goranović je Srbin, porijeklom iz sela Dubica, opština Odžak, u kojem je u Drugom svjetskom ratu masovno poklano stanovništvo. Kao čovjek visokog obrazovanja, moralnih, organizacionih i ljudskih vrijednosti, Vojislav je radio u fabrici Đuro Đaković u Slavonskom Brodu kao direktor radne organizacije “Livnica”.

Proglašenjem Nezavisne Države Hrvatske biva protjeran i, samo spletom okolnosti, spašava živu glavu i dolazi u ciglanu, naravno na mjesto tehničkog direktora. Nažalost, poginuo je na radnom mjestu.

Brod ima obavezu sjećanja i poštovanja njegovog lika. Jedna ulica u Brodu nosi naziv po Vojislavu.

Cvijeće su položile delegacije Boračke organizacije, lokalne uprave i političkih partija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)