Sjećanje na Fast food Suzi

Prvu deceniju XXI vijeka, bar kada je brza hrana u pitanju, obilježio je tada popularni Fast food „Suzi“. Narandžasti kiosk s malenom tendom, othranio je mnoge generacije.

Posebno u večernjim satima.

Daska ispred šaltera, svakih nekoliko mjeseci bi se stanjivala. Ne zbog vremenskih uslova, ne zbog lošeg kvaliteta, nego zbog ljubavi. Da bi dokazali svoju ljubav, parovi u njemačkom gradu Kelnu okače katance na ogradu Hohencolernovog mosta. U Brodu je, tih godina, za iskazivanje ljubavi služila daska u sklopu kioska. Ovaj plus ona, ona plus ovaj, ovaj plus ovaj (što iz zajebancije, što je možda bilo i u stvarnosti).

I tako do ispunjenja posljednjeg kvadratnog centimetra. Zatim je na scenu stupala šmirgla, iliti brusni papir, koji je bio prvi preduslov za rađanje novih ljubavi.

Teta Dušanka, vlasnica tajno čuvanog recepta hamburgera koji se pravio potezom kutlače, uz teta Željku, nahranile su mnoštvo gladnih usta.

Topli sendvič pripreman po tajnom receptu (sendvič kifla prepolovljena i zagrijana na roštilju, zatim napunjena salamom i željenim prilogom), hamburger koja je iz tečnog stanja nakon nekoliko minuta prelazila u čvrsto, bila su dva glavna jela ovog objekta.

U doba kad nije bilo pametnih telefona, dok je internet bio samo za privilegovane korisnike dial-up, Suzi je bio spontano okupljalište. Znalo se ko kad dolazi po svoju porciju hrane. Jela je tu i elita, i sirotinja. Hrana je bila ista za sve. Lijepa riječ i širok osmijeh mogao je doprinijeti samo kriški više salame, eventualno dublje zagrabljenoj kutlači u mljeveno meso.

Imaš pare? Jedeš!
Nemaš pare kod sebe? Jedi, donijećeš kad budeš imao.

Niko ne smije biti gladan.

Nerijetko se stizala i pripremiti hrana. Suzi je znao često biti i poprište borbi. Ali borbi sjekutići i želuca. Pojedinci su se znali odlučiti na takmičenje u proždianju sendviča, mekanih kao duša.

Suzi godinama unazad ne radi, ali uspomena na njega živi. Neslavno zatvoren objekat.

Legenda kaže, ispričana kroz vic, da je jedan (tada) mladić išao autom malo većom brzinom.
On na kočnicu – ona ne radi.
Povuče ručnu – ona ne radi.
On u Suzi – Suzi radi.

Inače, teta Dušanka i dan danas čuva recept 

Daniel Marčetić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)