Sjećanja: Saxon, Broći, Džoni i Gari kao Phobia

Danas se prisjećamo Phobie, dokazanog punk benda iz Broda u sastavu Sale (Saša Cvetković), Broći (Dejan Brocilovic), Džoni (Nikola Railic) i Gari (Goran Garačić).

Punk bend PHOBIA nastao je 2001. godine u jednoj od garaža u stambenom bloku u Brodu.

„Ime je nastalo sasvim slučajno. Prije nego što smo uopšte i planirali da će sve to skupa otići tako daleko. Sjedili smo u nekoj sobi sa dvije akustične gitare i pričali o tome kako će nam se nekad zvati bend. Neko je tada držao u ruci kasetu od Kreatora, album Outcast (na kojem ima pjesma Phobia) i rekao da to bude Phobia i tako je i ostalo“, prisjeća se frontmen Gari.

Prvu probu Saša, Nikola, Dejan i Goran (postava se nikad nije mijenjala) održali su u polusrušenoj garaži koju su sami sastavili od dasaka, stiropora i staklene vune.

Phobia je Punk, Hard core Punk, Oi Punk grupa”, ističu iz benda i dodaju da “Svako ima svoje uzore ali da je najbitnije biti svoj, u svemu”.

Kao jedan od mnogobrojnih garažnih bendova sa prostora EX YU u vremenu tranzicije u svojim tekstovima se bavi socijalnom problematikom, problemima običnog, urbanog, mladog čovjeka.

Još kao mlad i neafirmisan bend nije imao značajnijih nastupa u početku, međutim kasnije postaju sve zapažniji kako od strane mladih ljudi tako i od strane starijih kolega.

Prvi nastup imali su u parku u Brodu prije više od 20 godina. Iako su, kako kažu, „ispadali“ čitavu svirku, to je sada manje važno, jer su i dalje na sceni.

Mogu da se pohvale da su bili predgrupa nekim velikim afirmisanim bendovima kao što su Atheist rap, KBO, Irina, Zabranjeno pušenje, Divlje jagode itd.

Svoj prvi demo „Druga strana ulice“ rade 2003. u veoma lošim uslovima. Uz odličan PUNK i scenski nastup na sebe skreću pažnju te gostuju na nekoliko manjih koncerata, a zatim i na nekoliko festivala od kojih treba izdvojiti Hineken Music Fest 2004. u Travniku i EX-YU ROCKS FESTIVAL Krupa na Vrbasu 2007.

Pored Travnika, u FBiH, svirali su u Jablanici i, prije par mjeseci, u Žepču, gdje su im koncerti bili dobro posjećeni. U Hrvatskoj su svirali, i to kao predgrupa Atheist rap-u, dok su u Srbiji zabilježili pobjedu na String Festu u Subotici.

Godine 2007. izdaju svoj prvi album „Druga strana ulice“ u izdanju Rock Express Records iz Beograda. Album su snimali u Kragujevcu kod Vuje (KBO), uglavnom zahvaljujućim vlastitim finansijskim sredstvima uz manju pomoć grada.

etrafika.net

Saša Cvetković

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)