Savjet učenika održao predavanje o HIV-u

Međunarodni dan borbe protiv side obilježavamo 1.12, a šta je to zapravo sida odnosno AIDS?

Sida je polno prenosiva bolest koja predstavlja posljednji stadijum infekcije virusom humane imunedeficijencije (HIV). Osnovna osobina ove bolesti je teško oštećenje imunološkog sistema, te on više nije u mogućnosti da se brani od štetnog djelovanja različitih bolesti.

Povodom obilježavanja ovog dana, u amfiteatru SŠC “Nikola Tesla” u Brodu, kratko predavanje održali su predsjednik i potpredsjednica Savjeta učenika, Živan Labus III5 i Anja Cvijić II5.

Učenici su, na ovom predavanju, mogli čuti o sidi i HIV virusu, prenošenju HIV-a, otkrivanju i dijagnozi pomenutog, te o njegovim simptomima. Takođe su upoznati sa simptomima side i njenim razvojem.

“Ovom prilikom smo htjeli pokazati učenicima sa kakvom se diskriminacijom susreću ljudi zaraženi ovim virusom. Stopa smrtnosti uzrkovana ovom bolesti je u znatnom padu čemu su doprinijele nove vrste lijekova i informisanje javnosti. Na kraju možemo da poručimo da su sigurni seksualni odnosi jedini ispravni odnosi, zaštitite sebe i ljude oko vas”, poručuju iz Savjeta učenika

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.