Sastanak zvaničnika opština Brod i Habo o mogućnostima prekogranične saradnje

Nakon što je u martu održan prvi onlajn sastanak na kome je razgovarano o mogućim oblicima saradnje opština Brod i Habo iz Švadske, na jučerašnjem sastanku definisani su ključni koraci po pitanju pripreme prve studijske posjete brodske delegacije ovoj opštini koja je planirana u septembru, u zavisnosti od razvoja epidemiološke situacije.

U razgovoru dvije delegacije razvijen je i okvirni koncept logičke matrice za dugoročni i kompleksniji projektni prijedlog dvije opštine u domenu održivog turizma kroz koji će se uključiti i civilno društvo, te stimulisati građane da se uključe u dijalog i donošenje odluka. 

„Namjera dvije opštinske administracije je da prepoznaju probleme svojih građana i da zajednički apliciraju za sredstva Evropske unije. Pošto opština Habo ima jezero, a mi rijeku Savu, jedan od mogućih zajedničkih projekata koje smo prepoznali u ovom razgovoru  jeste održavanje obale. Ovi dogovori su u početnoj fazi, a konkretniji dogovori o ovom i nekim drugim projektima trebali bi uslijediti na sastancima koji su dogovoreni u Habu i Brodu“, rekao je načelnik opštine Brod Zoran Vidić.

Radi se o projektu prekogranične saradnje opštine Brod (BiH/Republika Srpska) i opštine Habo (Švedska). Saradnja je uspostavljena kroz ICLD (Međunarodni centar za lokalnu demokratiju), a na osnovu projektnog prijedloga koji je opština Brod napisala i izrazila spremnost za međunarodno partnerstvo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)