Rafinerija ulja Modriča ostala sa svega 202 radnika

Rafinerija ulja Modriča na kraju septembra je zapošljavala svega 202 radnika, što je preko 300 manje u odnosu na period kada je ovo preduzeće privatizovao ruski „Njeftegazinkor“.

Devetomjesečni izvještaj Rafinerije pokazuje da je ovo preduzeće u 2022. smanjilo broj zaposlenih za 36 i na kraju septembra je imalo 202 radnika.

Dok pada broj zaposlenih, u ovom nekada uspješnom preduzeću padaju i prihodi, a gubici se povećavaju.Ukupni prihodi Rafinerije iznosili su 7,4 miliona KM, što je za oko 400.000 maraka manje u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok su rashodi sa 9,1 milion smanjeni na devet miliona KM.

To je dovelo do povećanja neto gubitka sa 1,2 miliona na 1,5 miliona KM, a samim tim je povećan i akumulirani gubitak preduzeća koji je na kraju devetog mjeseca iznosio oko 109 miliona KM.

Kakav je položaj radnika Rafinerije pokušali smo saznati i od sindikalnih predstavnika, ali oni nisu bili zainteresovani za razgovor.Dok predsjednik Konfederacije sindikata RS Željko Tepavčević nije odgovarao na telefonske pozive, predsjednik Sindikalne organizacije Rafinerije Zlatko Tanasić nije želio dati izjavu.

CAPITAL je i ranije pisao da Rafinerija otpušta radnike, a ta praksa se očigledno i dalje nastavlja.

capital.ba

foto: zurnal.info

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)