Rafinerija u pregovorima s Derventom oko gasifikacije

Prije nekoliko dana u prostorijama gradske uprave Derventa rukovodstvo grada na čelu sa gradonačelnikom Miloradom Simićem održalo je radni sastanak sa predstavnicima brodske Rafinerije nafte i Optima grupe.

Fotografija: Derventski list

Naime, povod sastanka bila je gasifikacija određenih derventskih institucija. Kako Rafinerija u narednom periodu planira izgradnju kompresorske stanice za komprimovani gas, Derventi je ponuđeno da bude dio projekta kako bi se poboljšala ekološka situacija tokom sezone grijanja, a samim tim i omogućila ušteda sredstava. Komprimovani gas krajnjim potrošačima bio bi dostupan 24 časa.

– Moj prijedlog je da se uradi analiza za četiri ustanove i to Stručnu i tehničku školu, Srednjoškolski centar „Mihajlo Pupin“, Osnovnu školu „19. april“ i Sportski centar i da se utvrdi koliko bi to sve koštalo, koliko se trenutno izdvaja u ovim ustanovama za energente, koliko bi se sredstava utrošilo da se kao energent koristi gas i koliko bi koštala sama adaptacija trenutnih postrojenja za ovu vrstu energenta – kazao je Simić za Derventski List te dodao da bi taj elaborat bio upućen na razmatranje i Vladi Republike Srpske i resornom ministarstvu.

Ideja da projekat zaživi ima realne mogućnosti, a najbitnija stavka i povod za ovakvo razmišljanje čelnog čovjeka Dervente jeste ekonomska isplativost. Simić je naveo da bi u budućnosti Derventa mogla da se priključi na gasovod sa već gotovim kapacitetima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)