Rafinerija traži dozvolu za trgovnu i snabdijevanje gasom

Rafinerija nafte u Brodu traži od Regulatorne komisije za energetiku (REERS) dozvolu za trgovinu i snabdijevanje gasom, prenosi portal CAPITAL.

Zahtjev su podnijeli sredinom oktobra prošle godine, a REERS je nacrt dozvole utvrdio na jučerašnjoj sjednici i uputio ga na javnu raspravu koja će se održati 2. marta u Brodu.

Zahtjev za dozvolu ukazuje na to kako je projekat gasifikacije rafinerije završen. Taj projekat je započeo krajem 2019. godine sa ciljem da se rad preorjentiše na mnogo jeftiniji i ekološki prihvatljiviji plin umjesto mazuta.

Prema potpisanom ugovoru snabdijevanje prirodnim plinom Rafinerije obavljat će snabdjevač “Crodux plin” direktnim priključenjem na gasni transportni sistem Hrvatske, a gas je, kako je tada rečeno, trebao biti korišten isključivo za snabdijevanje rafinerije.

Fotografija: Nezavisne novine

Sporazum je pratilo veliko negodovanje iz Federacije BiH, gdje su smatrali kako je je riječ o interkonekciji dvije zemlje, gdje je po njihovoj ocjeni projekat trebao biti ugovaran na nivou dvije zemlje a ne nivou entiteta, kako je to ovdje bio slučaj.

Međutim, u međuvremenu su u rafineriji krenuli u izgradnju gasne sabirne kompresorske stanice sa kapacitetom od 40 miliona metara kubnih a koja bi kako je ranije najavljeno trebala sa radom početi u martu.

Komprimovani gas biće 24 časa dostupan krajnjim potrošačima bilo da se radi o industrijskim, komercijalnim objektima, upravnim ili komunalnim zgradama, školama, zdravstvenim ustanovama”, saopšteno je krajem septembra prošle godine iz Rafinerije nafte u Brodu.

Podsjećamo, Rafinerija nafte Brod, obustavila je proizvodnju 9. januara 2019. godine. Predhodila je eksplozija na jednom postrojenju iz oktobra 2018. godine kada je poginuo jedan radnik.

Fotografija: capital.ba

(capital.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)