PU Doboj: U avgustu u prosjeku 12 alkoholisanih vozača dnevno

Policijski službenici Policijske uprave Doboj u mjesecu avgustu 2021. godine, tokom provođenja akcija pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, došli su do zabrinjavajućeg podatka da je svakog dana u prosjeku kod dvanaest vozača motornih vozila utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu. 

Ukupno za 31 dan navedenog mjeseca kod 376 vozača je utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu i isti su isključeni iz saobraćaja. U ovom mjesecu ukupno su slobode lišena 52 lica kod kojih je utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu od preko 1,5 g/kg. Tokom ovog perioda 23 vozača su odbila da se podvrgnu testiranju na prisustvo opojnih droga u organizmu i isti su sankcionisani.

Pomoću mobilnih radarskih sistema i uređajima za mjerenje brzine kretanja vozila u pokretu evidentirano je 2.469 prekoračenja brzine kretanja vozila.

Tokom ovog perioda izdat je i 251 prekršajni nalog zbog nekorištenja bezbjednosnog pojasa tokom vožnje, 187 zbog nepropisnog prevoženja djece i nekorištenja auto-sjedalice, 343 zbog tehničke neispravnosti, 36 vozača je sankcio-nisano zbog upravljanja vozilom prije sticanja prava na upravljanje, 13 vozača zbog upravljanja neregistrovanim vozilom, 73 zbog nepropisnog preticanja i dr.

Tokom mjeseca avgusta podnesena su 23 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i uručeno 5.937 prekršajnih naloga.

Broj saobraćajnih nezgoda u odnosu na mjesec avgustu prošle godine smanjen je za 2,4 %, u saobraćajnim nezgodama jedno lice je smrtno stradalo, a u istom mjesecu prošle godine pet. U ovim saobraćajnim nezgodama 51 lice je zadobilo lakše tjelesne povrede, a sedam teže.

Apelujemo na vozače da se pridržavaju zakonskih propisa, da odgovornim ponašanjem vode računa o bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju i time spriječe moguće posljedice.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)