Provjerili smo: Gdje možete uzeti vašu dnevnu dozu kofeina za vrijeme restrikcija

Nedjeljna odluka Republičkog štaba za vanredne situacije kojom je na sedam dana zabranjen rad školama, fitnes centrima, frizerskim salonima – opet je pogodila i sektor ugostiteljstva.

Ionako slaba posjeta nakon prošlogodišnje višemjesečne pauze u radu, nakon popuštanja mjera, ugostiteljima je značila mnogo. Mnogo više nego da im lokali zjape prazni.

I taman kada se posao počeo vraćati koliko-toliko u normalu, krenule su iznenadne posjete inspekcijskih organa koje su ugostiteljima izbijale i ono (malo) sredstva koja su uspjeli da prihoduju s obzirom na pandemiju. Rijetki lokali u Brodu mogu se pohvaliti da ih nije opekla kazna, bar s “tri nule”.

Inspektori su im zamjerali mnogo toga što se kosi s granicama razuma. Zabranjeno je koristiti šank kao mjesto gdje se sjedi, virus je izraženiji za šankom. Razmak između stolova mora biti minimum 2m a između osoba za istim stolom minimum metar, jer virus ima odlično poznavanje metričkog sistema. Više od četiri osobe ne smiju biti za istim stolom, jer virus odmah skače na petog. Maske su obavezne u lokalima dok se sjedi za stolom, izuzev kada srčete ili prinosite kašiku/viljušku ustima (neće virus na nož, zna taj gdje će se posjeći).

Elem, nove mjere su zatvorile omiljene nam lokale. A mi smo provjerili ko se odvažio na šaltersku prodaju pića i hrane u nadi da će zadržati mušterije i kvalitet, te iste zadovoljiti uslugom.

Za sada, tri lokala u gradu imaju ovakav vid prodaje napitaka i hrane – City Cafe, Cafe Alexandria i Pizzeria Galeb.

city cafe

Ekipa City Cafea vam poručuje da “uzmete svoju omiljenu kafu u kod njih svakog dana do 9 do 18 časova, zauzmete svoju klupu u parku neposredno kraj lokala i uzivajte u toplom vremenu”. Inače, kafa je odlična (opaska autora).

Cafe Alexandria, takođe, ima šaltersku prodaju, kako pića, tako i odlične hrane koju nude. Odličan izbor pizza, pekarskog krompira, hladnih predjela, toplih sendviča – sve može, ali za ponijeti.

I pizzeria Galeb se odlučila na ovaj potez. Kafa za ponijeti, hrana i piće takođe. Pozvonite, pokucate ili ih pozovete telefonski i narudžbu preuzmete ispred lokala.

Objekat sa najdugovječnijim stažom u Brodu – Doors cafe, nije se odlučio za ovaj potez zbog lokacije. Smatraju da lokali iz centra grada imaju bolji prolaz kada je ovakav vid prodaje u pitanju.

Bez svoje omiljene doze kofeina (zavisno od proizvođača kafe) uskraćeni su i gosti Cafe Tajna, Monda, Cafe Trga i nedavno adaptiranog novootvorenog Fresh bara, koji je ostavio mogućnost ovakvog vida prodaje napitaka zavisno od daljih dešavanja.

Pojedini ugostitelji tvrde nam da ovakav vid prodaje ima smisla ukoliko držite hranu, mada su tu troškovi možda veći od zarade. Da situacija nije sjajna govori izjava jednog od vlasnika lokala koji smata da bi bilo “bolje da su nas zatvorili nego onako raditi i da nam rukaju kazne za gluposti, a ono što su dali prošle godine za minimalne plate i doprinose – to su uzeli duplo kroz dva mjeseca”.

Odluka je na snazi sedam dana, ali najava Vlade da će uplatiti minimalac i doprinose svima koji ne rade i direktno su pogođeni ovom odlukom, ne sluti na dobro. Kratak je to period za tako velika obećanja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.