Proljećna kopriva, kao stvorena za sok ili čorbu

Kao jedna od najrasprostranjenijih biljaka, kopriva je, ujedno, među najkorisnijim biljkama alternativne medicine. Poznata kao biljka koja izaziva žarenje kože, peckanje, u mnogim slučajevima crvenilo i otoke, koprivu treba posmatrati kao lijek – nikako je ne uništavati.

Fotografija: pixabay

Proljeće (kao i jesen) su idealna godišnja doba kada je kopriva puna “energije”, a zašto to ne iskoristiti.

Jedan od načina na koji možete iskoristiti ovu biljku jeste da pripremite ukusan obrok od nje. Nakon što uberete željenu količinu, koprivu oprati pod mlazom hladne vode i ostaviti da se procijedi. Nakon toga je skuvati i prodinstati s bijelim lukom, i eto ukusnog obroka za svega nekoliko minuta.

Takođe, sok od koprive je neizostavan dio proljećne tradicije naših majki i baki. Pored toga što je pun antioksidanata, sok od koprive smanjuje upale, čisti jetru, liječi anemiju, pomaže kod uvećane prostate.

Da biste pripremili ukusan sok od koprive, nepohodno je da prethodno naberete 500 g mladih kopriva (preporučuju se vršci), zatim tri limuna, dvije litre vode i pola kilograma šećera (ili tri supene kašike meda).

Nakon što operete listove koprive, limun ogulite i nasjecite na kriške, a u vodi razumitite šećer (ili med). Zatim koprive i limun potopite u razmućenu vodu. Sok treba da stoji poklopljen 24 časa, a zatim se kopriva i limun izgnječe rukama. Potom sok procijedite kroz gazu, a zatim ga ulijte u staklene boce. Ovako pripremljen sok možete čuvati u frižideru sedam dana.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)