Preobraženjsko zborovanje u Liješću

Svetim Bogoslužnjem u hramu Svete Trojice i narodnim zborovanjem u Liješću je juče obilježen veliku hrišćanski praznik Preobraženje Gospodnje. Iako je unazad nekoliko godina utihnulo narodno zborovanje, jučerašnje slavlje u kojem je učestvovalo više stotina Liješćana i njihovih gostiju ulijevaju nadu da će tradicija narodnog druženja biti nastavljena u ovom selu.

Sveštenik Jovan Tomić istakao je da se srpski narod kroz vijekove okupljao oko svoje crkve posvećen vjeri i sabranju.

-U genima srpskog naroda koje nosimo od naših predaka, prvenstveno Nemanjića, je da se okupaljamo oko svete crkve za velike gospodnje praznike, molimo se Bogu i održavamo zborove. To je i tradicija koju su nam preci ostavili. Naša je želja da oživimo Preobraženjsko zborovanje koje se od davnima praznovalo u ovom selu-, kazao je Tomić.

Tomić je dodao da je naš zadatak da svim bićem čuvamo pravoslavnu vjeru, tradiciju, kulturu, da se sabiramo i svjedočimo da smo nasljednici Nemanjića.

Ovogodišnje obilježavanje Preobraženja kojem je prisustvovalo veliki broj mještana, kako je istakao predsjednik SMZ Liješće Dejan Ivanović, dokaz je posvećenosti očuvanju duhovnih, kulturni i tradicionalnih vrijednosti.

-Ovogodišnja proslava sa velikim brojem posjetilaca daje nam snagu da nastavimo stopama naših predaka. Radosni smo kada nas zvona našeg hrama pozivaju na Preobraženjsko bogosluženje, ponosni smo na kolo koje se ponovo igra u našem selu, jer nastavljamo tradiciju, a iznad svega radosni smo zbog pokazane sabornosti koja nam je najpotrebnija-, kazao je Ivanović i zahvalio se svima koji su pomoglu organizaciju ovogodišnje proslave.

Načelnik opštine Brod Zoran Vidić, prisustvovao je svetom bogodluženju u liješćanskom hramu i zboru održanom u centru sela.

-Ovo je tradicija u Lijšću, istina posljednjih godima pomalo zaboravljena. Na inicijativu predsjednika SMZ ponovo se dostojanstveno proslavlja Preobraženje Gospodnje. Najmanje što opštinska administracija može učiniti je da pruži podršku organizaciji ovakvog događaja koji je prilika za druženje, razgovor i njegovanje tradicionalnih vrijednosti-, kazao je Vidić.

Crkvena opština i Savjet MZ Liješće uložili su mnogo truda da tradicionalni narodni zbor ne padne u zaborav.

Gromoglasni aplauzi pokazali su oduševljenje posjetioca igrama i pjesmama članova KUD-a „Duško Trifunović“ i „Liješće“, kao i nastupom članova UG „LJubitelji škole gitare“. Na najbolji mogući način pokazali su da ne treba strahovati da će se narodno kulturno-istorijsko blago, običaji i korijeni srpskog naroda zaboraviti.

U takmičarskom dijelu programa, odrigrana je revijalna utakmica mladih FK „Liješće“ i ŠF „Prijatelji“, kao i takmičenje sokolskih četa u starim viteškim disciplinama borba na brvnu, potezanju konopca i nadvlačenju klipa.

U Preobraženjskim svečanostima učešće su uzele i ekipe koje su se takmičile u spremanju kotlića, a žiri nije imao ni malo lak zadatadak ocijeniti najukusniju riblju čorbu.

Zborovanje u Liješću potrajalo je do kasno u noć uz zajedničku trpezu i muziku.

Davor Ivanović/Radio Brod

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)