Preduzetnici prinuđeni kupovati nove fiskalne kase

Fotografija: Capital.ba

Preduzetnici u Republici Srpskoj koji imaju stare fiskalne kase, u slučaju njihovog kvara ili ako ih žele instalirati u novoj poslovnici, moraju kupovati nove koje koštaju i do 1.500 KM za veleprodaju, jer na tržištu nema modula za kase starijeg tipa.

Firme koje su kupile fiskalnu kasu tipa koji već određeno vrijeme nije u prodaji vjerovatno će biti prinuđeni da je bace u smeće i nabave novu koja košta i do 1.500 KM, jer je nabavka modula za kase starijeg tipa krajnje neizvjesna.

Ovo će posebno uticati na građane koji su se odlučili da započnu biznis i iz finansijskih razloga su kupili polovnu kasu tog tipa, jer neće biti u mogućnosti da registruju djelatnost. Kupovina polovne fiskalne kase je zakonski dozvoljena, samo se kod ovlaštenog distributera zamijeni fiskalni modul, što je znatno manji izdatak od kupovine nove kase.

Želio sam da otvorim poslovnu jedinicu u drugom gradu. Imao sam polovnu fiskalnu kasu koju sam platio 1.500 KM i kad sam pokušao da promijenim modul, rekli su mi da ih nemaju. Nisam mogao čekati da ih nabave, a nisu mi ni rekli kada bi to moglo biti. Za to vrijeme plaćao sam fiksne troškove poput zakupa prostora, komunalije i radnika, a po zakonu ne mogu otvoriti radnju bez fiskalne kase. Bio sam prisiljen ponovo izdvojiti 1.500 KM za novu fiskalnu kasu“, rekao je jedan preduzetnik koji se javio redakciji CAPITAL-a.

Kaže da mu je neshvatljivo da je morao dva puta plaćati fiskalnu kasu, samo zato što ovlašteni distributeri i serviseri nemaju dijelove za kase koje su prodavali na tržištu.  „Sigurno se radi o desetinama hiljada kasa koje su firme bile obavezne kupiti i sada ih kad se pokvare ili ih žele prebaciti na drugu lokaciju ne mogu više upotrijebiti“, kaže ovaj preduzetnik koji je želio ostati anoniman.

Mikroelektronika potvrdila da nema modula

U preduzeću „Mikroelektronika“ koje se između ostalog bavi nabavkom i prodajom fiskalnih kasa i modula u izjavi za CAPITAL kažu da je trenutno jedino teško nabaviti fiskalne module za uređaje koji nisu u prodaji već 11 godina, jer je došlo do zmajene tehnologija i proizvođač ih više nema u ponudi, odnosno proizvodi ih u veoma malim količinama na direktne zahtjeve korisnika.

Obzirom na globalni problem isporuka elektronskih komponenata, svi su rokovi produženi i nema više garancija za isporuke“, istakli su u „Mikroelektronici“.

Naglasili su da trenutno čekaju naručene i uplaćene dijelove malo duže nego što je to ranije bio slučaj, te ne postoji precizna komunikaicja o rokovima sa dobavljačem.

Smatraju da ovo predstavlja problem za tržište Republike Srpske i za fiskalizacije, osim korisnicima koji insistiraju da koriste uređaje koji su, kako kažu, već toliko stari da po zakonu za njih više nema obaveze pružanja podrške.

„Mi imamo novih uređaja i isporuka ide potpuno nesmetano. Za naše proizvode koje prodajemo već preko 11 godina imamo i fiskalne module, te ne može doći do toga da se bilo koji novi Korisnik ne može fiskalizovati, može se samo desiti da proces traje duže od jednog dana jer je vrijeme godišnjih odmora i u nadležnim institucijama i u ovlaštenim servisima, ali je sve u zakonskim okvirima“, naveli su u Mikroelektronici.

Poreskoj upravi Republike Srpske su se odlučili da citiraju zakonske propise o fiskalizaciji.

Podsjećaju da po Zakonu o fiskalnim kasama obveznik može da počne obavljanje djelatnosti prometa robe, odnosno pružanje usluga, poslije nabavke fiskalnog sistema.

Obveznik je dužan da prilikom nabavke fiskalnog sistema nabavi tip fiskalnog sistema sa odobrenjem u skladu sa Zakonom o fiskalnim kasama. Dužan je i da zaključi ugovor sa ovlašćenim serviserom o servisiranju i tehničkoj podršci za korišćenje nabavljenog fiskalnog sistema“, rekli su u Upravi.

Pojašnjavaju da u slučaju da Poreska uprava utvrdi da ovlašteni servis nije izvršio servis u objektivnom i opravdanom roku, da je zbog toga poreski obveznik kažnjen, Poreska uprava sastavlja o tome zapisnik i dostavlja ga Komisiji za fiskalizaciju.

Ukoliko Komisija utvrdi da je ovlašteni servis neopravdano odugovlačio sa servisiranjem i time prouzrokovao štetu obvezniku, nalaže ovlaštenom proizvođaču da postupi u skladu sa Zakonom. Prema tome, poreski obveznik ne može početi sa radom ukoliko nisu ispunjeni uslovi u skladu sa Zakonom o fiskalnim kasama“, rekli su u Poreskoj upravi RS.

Izvor: CAPITAL/Bojana Ninković

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.