Povodom Dana pobjede nad fašizmom položeno cvijeće na spomen-kosturnicu

Prigodnim programom i polaganjem vijenaca u gradskom parku kod spomenika palim borcima i žrtvama fašističkog terora, danas je obilježen 9. maj Dan pobjede nad fašizmom, u Drugom svjetskom ratu.

Govoreći o stradanju Srba i Jevreja u Drugom svjetskom ratu, prisutnima se obratio Nenad Džabić, profesor istorije, istakavši da se mladim generacijama koje dolaze konstantno mora govoriti o stradanjima Srba u ratovima u kojima su se njihovi preci borili da odbrane svoje domove i krvlju stečenu slobodu.

On je izlaganje završio svima nama dobro poznatom rečenicom „Oni koji se ne sjećaju svoje prošlosti osuđeni su da je ponavljaju“.

Obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom u Brodu, prisustvovao je i predsjednik Jevrejske opštine Doboj Danijel Atijas, koji je ovom prilikom rekao da su u toku Drugog svjetskog rata ustaše potpuno istrijebili Jevreje u Brodu, ali i u okolnim opštinama. Na spomen ploči ubijenim Jevrejima uklesano je 37 imena ali prema posljednjim istraživanjima taj broj se kreće oko 59 ubijenih Jevreja, rekao je Atijas.

U Drugom svjetskom ratu od ustaškog terora na području opštine Brod prema nekim podacima stradalo je oko 2500 Srba, iako se smatra da je taj broj mnogo već. Srbi su iz Broda odvođeni u logore širom tadašnje Nezavisne države Hrvatske odakle se nisu nikada vratili.

Načelnik opštine Zoran Vidić rekao je da su tekovine antifašizma osnove na kojima treba da se gradi naše društvo, da se mlade generacije stalno podsjećaju na to šta je bio fašizam i koliko je ta ideologija zla donijela Srbina, Jevrejima i drugim antifašistima.

Tom prilikom Vidić je rekao da je u toku obnova hola stare osnovne škole gdje će kako je planinarno biti uređena spomen soba i biti postavljene ploče sa imenima svih žrtava fašističkog terora sa područja opštine Brod.

U znak sjećanja na žrtve fašističkog terora danas su delegacije opštine Brod, Boračke organizacije, Rafinerije nafte i političkih partija položile vijence ispred spomen obilježja u gradskom parku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.