Porodici u Srpskoj samo za prehranu mjesečno potrebno preko 1.000 KM

BANJALUKA – Sindikalna potrošačka korpa za septembar koštala je 2.316 KM i prosječna plata je pokriva sa 51,32 odsto, saopšteno je iz Saveza sidnikata Republike Srpske. 

Sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.

Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca u septembru trošile na prehranu 1.022 KM, za stanovanje i komunalne usluge 591 KM, te za tekuće održavanje domaćinstva 122 KM. Nabavka obuće i odjeće u septembru koštala je 167 KM.

Prosječna plata u Republici Srpskoj isplaćena u septembru iznosila je 1.189 KM i veća je za 23 KM od isplaćene u avgustu.

Najveća prosječna plata u septembru od 1.620 KM isplaćena je u oblasti finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja, a najnižu platu od 872 KM dobili su radnici u građevinarstvu.

Niske prosječne plate u septembru primili su zaposleni u djelatnosti saobraćaja i skladištenja 893 KM, zatim pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstva i ugostiteljstva 908 KM, trgovini 944 KM, te prerađivačkoj industriji 948 KM.

(capital)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)