Porodica Topić ima dva učenika generacije! Nakon Dajane, i Vedran dobio titulu!

Ove godine prestižnu titulu učenika generacije za četverogodišnja usmjerenja nosi Vedran Topić, učenik gimnazije, koji je u kompletnom svom školovanju imao sve petice zaključene uz primjerno vladanje. Vedran je bio vukovac u osnovnoj školi, gdje je takođe bio učenik generacije, a tim putem je nastavio i u toku srednjoškolskog obrazovanja.

Vedran Topić je rođen 4. avgusta 2002. godine u Doboju. Osnovnu školu je završio u Liješću. Od svoje osme godine član je KUD „Liješće“ sa kojim je obišao mnoge države i tako upoznao tradiciju i kulturu raznih naroda. U toku svog školovanja Vedran je učestvovao u mnogim takmičenjima na kojima je osvajao zapažene rezultate. Najviše se isticao u matematici, fizici i biologiji, a učestvovao je i na takmičenjima iz vjeronauke i srpskog jezika.

Upisao je gimnaziju opšteg smjera u Brodu u kojoj je nastavio uspješni niz takmičenja iz matematike, fizike, geografije, srpskog jezika, istorije… Kao jedno od najzanimljivijih takmičenja izdvaja Nacionalnu ekološku olimpijadu  u Boru, na kojoj se takmičio u devetom razredu osnovne škole, prvom i u drugom razredu srednje škole. Sa ovih olimpijada kući je donio dvije zlatne i jednu bronzanu medalju.

Vedran se isticao u svim predmetima i uvijek se trudio da upije što više znanja, a on sam ističe da je ljubitelj prirodnih nauka ponajviše matematike, biologije i hemije.

Vedran opisuje srednjoškolski period kao najljepše doba svog života. Njegovi školski drugari kažu da je uvijek bio spreman pomoći i posebno se čude kako je uvijek imao vremena za sve. On je dokaz da se sve može stići i postići ako se uči redovno i ako se dobro rasporedi vrijeme koje nam je na raspolaganju.

Profesori će ga upamtiti kao učenika koji je uvijek bio spreman i za usvajanje i za pokazivanje znanja. Rad na sebi je jako bitan da bismo se ostvarili u životu kao kompletne ličnosti, a Vedran je uvijek unapređivao i proširivao svoje vidike.

Sada, nakon gimnazije, slijedi najozbiljniji period školovanja kada naši učenici postaju ono što oduvijek žele biti. Vedran je oduvijek znao da će se baviti nekom granom medicine tako da se sad odlučio da upiše farmaciju na Medicinskom fakultetu u Banjoj Luci.

U budućnosti planiram da proširim i unaprijedim znanja iz oblasti farmacije, a posebna želja mi je da radim u farmaceutskoj industriji na proizvodnji lijekova, tvrdi Vedran.

Titula učenika generacije nosi svoje breme, do nje nije lako doći, mnogo je tu ulaganja, odricanja i truda uloženo. Od ovakvih učenika uvijek se mnogo očekuje u budućnosti.

Titula učenika generacije za mene predstavlja dodatan podstrek da nastavim i dalje marljivo raditi i učiti i ostvarivati zacrtane ciljeve u životu. Naravno za ovakvu titulu bilo je potrebno mnogo rada i truda, ali uz dobru organizovanost i jaku želju sve se može postići, nastavlja Vedran.

Da se u porodičnom domu Topića njeguje zdrava atmosfera i radi sa djecom, ulaže u njihovo obrazovanje, govori i podatak da je učenik generacije u JU OŠ “Liješće” upravo Vedranova mlađa sestra Dajana. A kako i ne bi bila, kad je stariji brat uzor i podrška.

Moji uspjesi u školi uticali su najviše na moju sestru, koja je krenula mojim stopama i, takođe, osvojila titulu učenika generacije u Osnovnoj školi u Liješću, ponosno nam priča naš sagovornik.

Porodica Topić odiše srdačnošću, ali ovaj mjesec im je poseban. Nije mala stvar imati dva Vukovca, dva učenika generacije. Roditelji Dajane i Vedrana su zaista ponosni, i s razlogom ne treba da skidaju osmijeh s lica.

-Vedran i Dajana su od malih nogu pristupali svojim obavezama sa ozbiljnošću. Mom suprugu i meni, prvenstveno je bilo u cilju da se uče od malena da budu dobri ljudi. Školu su shvatili ozbiljno i već od prvog razreda osnovne škole su se trudili da budu veoma dobri đaci. – rekla nam je majka Džoana

Ulaganje u obrazovanje je najbolja investicija. Znanje niko ne može oduzeti, a kad-tad ono će opet biti na cijeni i vratiće društveni status kakav i zaslužuje. Mnogo je faktora koji utiču na razvoj ličnosti, od porodice, genetike, društva i uticaja društvene sredine.

-Mislim da je najvažnije da se postave dobri temelji dok su djeca još mala. Ja sam ih uvijek učila da se obaveze moraju završiti, bilo to od poslova po kući pa do učenja. Takođe, njihova osobina radoznalosti je doprinijela tome da se interesuju za razne prirodne nauke i čitaju razne knjige koje obrađuju teme koje njih zanimaju, nastavlja Džoana.

Djeci uvijek treba biti, na prvom mjestu roditelj, na drugom prijatelj. Kada se te dvije stvari spoje, odnosno udruže, uspjeh je zagarantovan. Bodrenj, podsticanje i usmjeravanje djeteta/djece mora dati i više nego odličan rezultat.

-Nikada nisu imali pritisak od strane nas – roditelja. Slobodan i ja smo ih uvijek podržavali i bodrili. Veoma smo ponosni i naša sreća je beskonačna. Najsrećniji smo što oni izrastaju u dobre ljude i što smo svoj posao roditelja odradili najbolje što znamo, a oni nam uzvraćaju na način da budemo najponosniji roditelji na svijetu

U Brodu ima mnogo talentovane, nadarene i uporne djece. Važno je samo na vrijeme prepoznati potencijal i pravovremno ga usmjeravati, podržavati. Vedran je siguran da u generacijama koje dolaze ima još mnogo učenika poput njega, i spreman im je dati podršku.

– Za kraj, mlađima bih poručio da upišu školu/struku koja ih interesuje, jer najbolje rezultate će postići u onom što vole da rade. Trudite se, budite uporni i rad će se kad-tad isplatiti, završava razgovor ovaj dobri mladić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.