POLITIČARI IZAĐITE SA ČASA: Da li su dvije banjalučke učiteljice, roditelji i učenici stali u kraj partijskom zapošljavanju?!

“Velika šteta je već načinjena i tu nema povratka. Ali sigurno se treba suprotstaviti svemu tome kako bi neke buduće generacije imale kvalitetnije obrazovanje”, prokomentarisala je za Vasiljević potvrđujući i da je toku i sudski postupak koji je pokrenula

Nakon višegodišnjeg rada na određeno vrijeme učeteljicama najveće banjalučke osnovne škole „Branko Radičević“, Nadi Vasiljević i Nedi Mićić, je krajem prošle godine uručeno rješenje o prestanku radnog odnosa. Oba slučaja su dospjela u medije, a roditelji i učenici su odlučili podržati učiteljice protestvujući ispred škole i tražeći da se vrate na posao.

Razlog njihovo istupa je bio jasan- političkim ucjenama ne smije biti mjesta u školi.

Za BUKU je tada učiteljica Vasiljević iznijela detaljnu priču o tome kako se u ovoj školi dolazi do stalnog posla isključivo uz pomoć stranačke knjižice, te da joj je obećan stalan posao ako postane članica Ujedinjene Srpske.

Upravo ova dva slučaja banjalučkih učiteljica bila su povod da Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BiH) započne zagovaračku kampanju „Političari izađite sa časa!“ sa ciljem eliminisanja koruptivnih rizika u obrazovnim ustanovama. Tim povodom su uputili i inicijativu Ministarstvu prosvjete i kulture RS za promjenu zakona u oblasti obrazovanja kako bi se smanjio politički uticaj Vlade na upravljanje i zapošljavanje u školama. Inicijativa je upućena i članovima Odbora za obrazovanje Narodne skupštine RS, svim poslaničkim klubovima i Republičkom pedagoškom zavodu RS 

“Sektor obrazovanja godinama, pored državne uprave i pravosuđa, spada u tri oblasti iz kojih dolazi najveći broj prijava korupcije TI BiH Centru za pružanje pravne pomoći u borbi protiv korupcije, a u prošloj i ovoj godini povećao se i broj prijava nastavnika i učitelja na slučajeve partijskog zapošljavanja. No, ono što je ogolilo koruptivne rizike u upravljanju školama jesu slučajevi u najmanje dvije osnovne škole u Republici Srpskoj gdje su nedavno zbog čestih promjena učiteljica roditelji i djeca pobunili, a uslijed čega je došlo i do prekida nastave. Roditelji i djeca više nisu htjeli trpiti to da se učitelji i nastavnici mijenjaju samo da se zadovolje partijski interesi, a zbog čega na kraju ispaštaju djeca i kvalitet obrazovanja. Zbog toga TI BiH insistira u kampanji da se upravljanje školama demokratizuje i  depolitizuje. Da rukovodioci budu pažljivo birana stručna lica koja će voditi računa o interesima djece i roditelja, kao i o postulatima struke, a ne o partijskim interesima”, istakao je za BUKU Uglješa Vuković iz Transparency International BiH dodajući kako je je ova inicijativa za sada usmjerena samo na RS jer je situacija ovdje nepovoljnija, kako zbog drastičnih slučajeva prekida nastave koji su eskalirali zbog partijskog zapošljavanja, tako i činjenice da u postupku izbora i imenovanja direktora školskih ustanova Vlada RS ima ključnu ulogu, što je primjer nepoželjne centralizacije upravljanja školama.

Povodom početka ove kampanje zatražili smo i mišljenje učiteljica.

Nada Vasiljević smatra da je došlo krajnje vrijeme za jedan ovakav potez i iskreno se nada da nije zakasnio.

“Velika šteta je već načinjena i tu nema povratka. Ali sigurno se treba suprotstaviti svemu tome kako bi neke buduće generacije imale kvalitetnije obrazovanje”, prokomentarisala je za BUKU Vasiljević potvrđujući i da je toku sudski postupak koji je pokrenula: “Borim se i neću odustati, velika nepravda mi je učinjena”.

Neda Mićić

Neda Mićić za BUKU ističe da u njihovoj borbi, koja još uvijek traje, svaka podrška puno znači.  

“Drago mi je da smo javnosti predočile ovaj gorući problem iz naše prakse, koji se zataškavao godinama. Sve je više kolega koji se susreću sa istim, a primorani su da šute i to iz straha. Stres koji smo preživjele Nada i ja, nažalost, niko ne može izbrisati. Nisam sigurna koliko će Vlada imati sluha za ovu inicijativu, ali vrijeme će pokazati”, zaključila je za naš portal Mićić.

U inicijativi TI BiH je predložen i paket mjera koje za cilj imaju smanjenje uticaja politike u upravljanju školama te uspostavljanja principa meritornosti, kvaliteta i demokratske kontrole. Neke od mjera uključuju:

– Predvidjeti da Školski odbor kao heterogeno i participativno tijelo upravljanja ima ključnu ulogu u izboru i imenovanju direktora osnovnih i srednjih škola. Od ministra se može zahtijevati prethodno ili naknadno odobrenje, ali Školski odbor mora imati ključnu ulogu.
– Uvesti kao obavezu da kandidati na mjesto direktora moraju dostaviti uz prijavu na konkurs prijedlog programa rada za mandatni period na koji konkurišu. Zahtijevati da kandidati prijedlog programa rada moraju predstaviti Školskom odboru.
– Predvidjeti da Školski odbor mora zahtijevati stručno mišljenje o kvalitetu programa rada kandidata na mjesto direktora od Republičkog pedagoškog zavoda.
– Isključiti Vladu iz postupka odlučivanja ili postupka izbora i imenovanja direktora školskih ustanova.
– Ograničiti mandat direktora na najviše dva uzastopna mandata, ili predvidjeti da su uopšte moguća najviše dva mandata od pet godina.
– Mandatni period predvidjeti na period od pet godina kao vid garancije političke neutralnosti.


U TI BiH očekuju od nadležnih da zbog sve većeg nezadovoljstva kvalitetom obrazovanja razmotre predložena rješenja i pokrenu procedure izmjene zakona kako bi se kroz javnu raspravu u koju treba uključiti i akademsku zajednicu, došlo do boljeg modela upravljanja školskim ustanovama u Republici Srpskoj.

(Izvor: BUKA)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)