Plastenička proizvodnja u Brodu po nadzorom stručnjaka

U okviru nastavka provođenja projekta ”Razvoj ruralne konkurentnosti”, koji provodi Međunarodna organizacija za razvoj poljoprivrede IFAD, na imanju Miroslava Drugovića u Gornjem Klakaru, juče je održano stručno predavanje o proizvodnji povrća u zaštićenom prostoru za korisnike s područija opštine Brod koji su, ove godine u okviru projekta, dobili plastenike.

Predavač, dipl. ing. poljoprivrede Stevan Mesarović ističe da proizvodnja povrća u zaštićenom prostoru ima brojne prednosti, budući da je u plastenicima moguće gajiti rasad i rano povrće i uz pridržavanje svih agrotehničkih mjera, na relativnom malim površinama, ostvariti veliku rodnost.

-U projektu imamo povrtare- početnike i one sa nešto većim iskustvom, tako da jedne treba uputiti u osnove povrtarske proizvodnje, odnosno o optimalnim rokovima sadnje povrća u plastenicima, izborom sorte, načinom sadnje, zalivanja, đubrenja, dok sa drugima treba raditi na suzbijanju bolesti na povrću, štetočina i baviti se svim onim problemima koji postoje bez obzira na iskustvo u proizvodnji,- naglasio je Mesarović.

Domaćin predavanja Miroslav Drugović povrtar iz Gornjeg Klakara i jedan od korisnika projekta ističe da su se supruga i on ovom proizvodnjom počeli baviti prošle godine kada su kupili dva plastenika površine 200 kvadratnih metara.

-Iako novi u ovoj proizvodnji prošle godine smo ostvarili zadovoljavajuće prinose i to nas je motivisalo da širimo proizvodnju. Ove godine smo, nabavili smo još dva plastenika i trenutno na 400 metara kvadratnih uzgajamo paradajz, krastavce kornišone i papriku ajvarku,- naglašava Drugović.

Ističe da je jedan od bitnih segmenata za uspješno bavljenje ovim poslom upravo organizovanje stručnih predavanja.-To nam je od velike koristi jer se sa naučnog stanovišta upoznajemo sa najnovijim dostignućima u ovoj vrsti proizvodnje,- istakao je Drugović.

Julijana Petrović, menadžer klastera regije Doboj ”Poljoklast” koji je jedan od učesnika u projektu, naglasila je da je primarni cilj projekta pomoć malim proizvođačima u ruralnim područjima i njihovo ekonomsko osnaživanje.

-Ukupno 39 korisnika s područija Broda je dobilo neophodan repromaterijal i plastenike površine 100 metara kvadratnih,- istakla je Petrović napomenuvši da je aktivnu ulogu u projektu, čija je ukupna vrijednost 110.000 KM, imalo Udruženje žena ”Vinska” , PZ ”Agroposavina” iz Dervente, opština Brod i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)