Pirana u Savi: Neobičan ulov Ilije Čolaka

U rijeci Savi u Brodu, Ilija Čolak upecao je piranu tešku 500 grama i dugu oko 25 centimetara.

Čolak, inače dugogodišnji sportski ribolovac iz Broda, 3. septembra, kao i bezbroj puta do tada, došao je na svoje omiljeno mjesto kod Kajak-kanu kuba „Premium“ u nadi da će mu se posrećiti da ulovi ponekog skobalja, ploticu, deveriku, šarana, ali je kući odnio piranu tešku 500 grama.

-Kod „Premiuma“ sam okrčio mjesto za pecanje, tu krmim i svaki slobodan tenutak provodom na tom dijelu savske obale. Te subote na Savi sam bio sa prikom i kolegom sa kojima redovno pecam. Uobičajeno, raspremio sam pribor, bacio primamu i počeo pecati. Tek oko 21 čas počela je „raditi“ bijela riba, a onda sam na štapu osjetio jako trzanje. Izuzetno borbena riba, snažno se otimala, ali smo je uspjeli ubaciti u meredov i izvući na obalu-, priča Ilija, dodajući da je ostao iznenađen nesvakidašnjim ulovom.

Čolak kaže da je piranu upecao na malu udicu, a kao mamac je koristio glistu.

-Znam svaku vrstu ribe koja obitava u Savi, a ovako nešto do sada nisam vidio. Odmah smo posumnjali da se radi o pirani, prije svega zbog karakteristične vilice, zubi. Na internetu samo našli da je najvjerovatnije riječ o vrsti pirane koja nastanjuje vode Južne Gvineje-, priča Čolak.

Čolak je ribu doni kući, zaledio i nada se da će stručnjaci koji se bave ribljim vrstama dati odgovore na pitanja kako je pirana dospjela u Savu, da li je prijetnja za kupače i uopšte rijeku.

Izvor: Radio Brod

One thought on “Pirana u Savi: Neobičan ulov Ilije Čolaka

 1. Almir K. 09/09/2022 at 6:11 am

  To nije pirana nego PACU (Colossoma macropomum)
  Ljudi je mijesaju zato sto lici ali nije. Pirana ima ostre trokutaste zube a ova uhvacena riba je biljojed!

  Ne pravite paniku dzabe 🙂

  Pozdrav

  Odgovori

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)