Otvorena lovna sezona na nisku divljač

Dana 3.10.2021 godine, Lovačko udruženje. “Vučjak” iz Broda upriličilo je otvorenje lovne sezone na nisku divljač.

U lijepom, suncem obasjanom nedjeljnom jutru, okupili su se lovci po svojim sekcijama – od prve do šeste, na zbornim mjestima.

Lovljeno je sekcijski po lovnim grupama. Svaka sekcija je taj dan lovila na području gdje je zadužena za uzgoj i zaštitu divljači. Brodski lovci, kao dobri domaćini, imali su gostiju iz više Lovačkih društva. Predsjednici sekcija su na zbornom mjestu upoznali članove o tome što se taj dan lovi i ukazali na mjere sigurnosti kojih se treba pridržavati u lovu sa posebnim akcentom da se ne lovi blizu naseljenih mjesta.

Otvaranje lovne sezone na sitnu divljač je poseban događaj na prostorima LU “Vučjak”.

Lovci se trude cijele godine da daju svoj doprinos, naročito zimi, kada je divljač u oskudici s hranom. A lov na fazana željno čekaju, jer im je to mala nagrada za sve što rade tokom godine. Radost susreta s lovištem i divljači, razigranim kerovima i ljepotom prirode koje su nam date na gazdovanje. Neprocjenjivo!

Ulov je bio u drugom planu, ali se ipak pokazalo da je lovište bogato fazanskom divljači. Tereni su obrasli i teški za lov kako za lovca tako i za lovačke pomagače koji su uglavnom kao i vlasnici van forme.

Zbog pandemije KOVID-a Upravni odbor LU “Vučjak” na svojoj sjednici donio je jednoglasnu odluku da se ne organizuje zajedničko otvorenje lova, kako je to do sad bilo u praksi na nisku divljač.

Zbog epidemioloških mjera koje su na snazi, Odbor je izglasao da svi lovci u svojim sekcijama proslave otvorenje lova uz maksimalno pridržavanje mjera.

Po završetku lova svi učesnici okupili su se na lovačkom ručku u svakoj sekciji koji su sami organizovali. Uglavnom je na meniju sekcija i lovnih grupa bio lovački čobanac i pečenje.

Poslije zajedničkog ručka lovci su se nastavili i dalje družiti i prepričavati doživljaje iz današnjeg lova, te dosjetkama iz prošlih lovova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)