Optima dobija dozvolu za prirodni gas: Rafinerija Brod samo posrednik?

Optima Grupa“ zatražila je od Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske (RERS) dozvolu za trgоvinu i snаbdiјеvаnjа prirоdnim gаsоm i RERS će o tome da odlučuje iduće sedmice, saznaje portal CAPITAL.

RERS je redovnu sjednicu zakazao za čеtvrtаk, 19. аvgust 2021. gоdinе, a na dnevnom redu je, između ostalog, i priјеdlоg rјеšеnjа о izdаvаnju dоzvоlе zа оbаvlјаnjе dјеlаtnоsti trgоvinе i snаbdiјеvаnjа prirоdnim gаsоm „Оptima Grupi“.

U Nacrtu dozvole se navodi da se ista izdaje na period od dvije godine, kao i da je korisnik dozvole obavezan osigurati finansijsku stabilnost u svrhu obavljanja djelatnosti trgovine i snabdijevanja prirodnim gasom.

Pred članovima RERS-a prethodno će biti i dаvаnje sаglаsnоsti nа Оpštе uslоvе zа snаbdiјеvаnjе prirоdnim gаsоm „Оptima Grupi“.

RERS je, pisao je nedavno CAPITAL, Rusima pomrsio plan kada nije dozvolio da prodaju hrvatski gas iz Rafinerije Brod već da mogu da ga koriste isključivo za vlastite potrebe.

U Nacrtu nove ogluke koja se tiče „Optima Grupe“, sada se navodi da će se sve odvijati u skladu sa Zakonom o gasu.

Upravo taj zakon mijenjan je kako bi se prilagodio Rusima, o čemu je CAPITAL opširno istraživao i objavio u tekstu „Vlada RS mijenja zakon da bi Rusi imali monopol u sektoru gasa“.

Otkrili smo i da su vlasnici „Optima grupe“, investitori iz Rusije, za nepune tri godine upumpali su u to preduzeće 1,77 milijardi maraka kroz njegovu dokapitalizaciju. Iako je riječ o najvećoj stranoj investiciji u Republici Srpskoj od njenog postojanja i prilici koju vlast, ali i investitori, ne bi propustili da iskoriste za promociju, sve se odvijalo pod velom tajne i daleko od očiju javnosti.

Ono što je čudno, a usput i zabrinjavajuće, je da nadležne institucije nisu previše upućene u te transfere niti su im poznate namjere zbog kojih Rusi sve to rade.

Foto: capital.ba

„Optima grupa“ je osnovana u februaru 2008. godine, a osnivač je ruska kompanija “NjeftegazInKor” sa 100 odsto učešća u osnovnom kapitalu preduzeća.

Većinski vlasnik “NjeftegazInKora” je „Zarubežnjeft“, rusko državno preduzeće sa sjedištem u Moskvi.

“Optima grupa” posluje u sklopu „Nestro“ grupacije zajedno sa „Rafinerijom nafte Brod“, „Rafinerijom ulja Modriča“ i benzinskim pumpama „Nestro petrol“.

„Optima grupa“ se bavi veleprodajom naftnih derivata proizvedenih u brodskoj rafineriji i ulja i maziva proizvedenih u Modriči, dok maloprodaju realizuju preko „Nestro petrola“.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)