Opštinski štab za vanredne situacije o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u Brodu

Na području opštine Brod trenutno je virusom Kovid-19 zaraženo 17 lica, od čega je dvoje na bolničkom liječenju, dok je 38 pod zdravstvenim nadzorom, konstatovao je na današnjoj sjednici opštinskog Štaba za vanredne situacije, na kojoj je razmatrana trenutna epidemiološku situaciju.

Kako je navela Gordana Nišić, opštinski zdravstveno-sanitarni inspektor, od marta 2020. godine do danas virusom SARS-CoV-2 zaraženo je 230 lica, a zdravstveni nadzor je izvršen nad 1.071 licem.

-U istom periodu izliječena su 183 lica, dok je 30 lica preminulo. Opštinska inspekcija i Komunalna policija permanentno prate poštovanje naloženih mjera i izdatih rješenja o kućnoj izolaciji i karantinu-, rekla je Nišić.

Ljekar brodskog Doma zdravlja Saša Miličić, naveo je da je u protekle tri sedmice u čitavom regionu došlo do pogoršanja epidemiološke situacije i znatnog povećanja broja zaraženih i hospitalizovanih.

-Ni naša lokalna zajednica nije izuzetak i bilježimo povećanje broja zaraženih i pacijenata oboljelih od upale pluća. Dva sugrađanina su nedavno i preminula od ove bolesti. Međutim, razloga za paniku nema, brojke nisu drastično povećane, ali je neophodno sprovođenje mjera nadležnih institucija-, kazao je Miličić.

Miličić je konstatovao da je od 12. marta, od kada je u Domu Zdravlja u Brodu započeo proces imunizacije protiv virusa korona, do 26. marta vakcinisano 250 lica, u prvom redu zdravstvenih radnika, zaposlenih u domu za stara i nemoćna lica i njihovih štićenika, kao i građana starijih od 65 godina, a kao je dodao, počinje i proces revakcinacije.

-Odziv je izuzetno dobar, svi termini su popunjeni, a tokom ove sedmice u planu je vakcinacija još 147 lica-, rekao je Miličić.

Komandir policijske stanice Brod Slobodan Milićević, konstatovao je da epidemiološka situacija ne utiče na bezbjednost na području opštine Brod. On je dodao da će policijski službenici i dalje pružati asistenciju drugim službama i svakodnevno biti na terenu kako bi se sačuvala dobra bezbjednosna i poboljšala epidemiološka situacija na području Broda.

Komandant štaba Zoran Vidić ističe da je odgovornost svakog pojednica i pridržavanje preventivnih mjera, izuzetno važno kako bismo sačuvali zdravlje od ove opake bolesti.

-Činjenica je da imamo 17 oboljelih, građane u izolaciji, a nažalost nedavno su dva lica preminula. Preporuke Štaba se u prvom redu ogledaju u preventivnom djelovanju i oprezu građana-, izjavio je Vidić i izrazio zadovoljstvo stepenom odgovornosti sugrađana i njihovom poštovanju propisanih mjera.

Vidić je izrazio nadu da će se u skorije vrijeme poboljšati epidemiološka situacija u Republici Srpskoj te da će doći do popuštanja mjera koje su na snazi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)